Sport

Hoe maak je het thuis sporten leuk en houd je het wél vol?

Foto: Shutterstock

Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat 48% van de volwassen Nederlanders (veel) minder sport dan voor de lockdown. Wie wilt sporten en bewegen zal dit in tijden van corona immers thuis moeten doen. Maar hoe maak je dat thuis sporten leuk? En wat doen actievelingen die het thuis sporten volhouden anders? Ontdek de 9 hacks! 

Het zal je vast niet ontgaan zijn dat veel mensen het moeilijk hebben met de huidige corona maatregelen. Het binnen blijven, het missen van sociale contacten en daarbovenop nog de omstreden avondklok veroorzaken veel negatieve emoties zoals stress, angst, schaamte of verdriet. Onderzoek toont aan dat volwassenen (26%) zich vermoeider en somberder voelen sinds de corona uitbraak. Bij de 18 tot en met 24-jarigen heeft zelfs 57 procent sombere gevoelens.

Negatieve emoties trigger voor gezonde leefstijl

Waar veel mensen door de lockdown met negatieve emoties kampen, vormen diezelfde negatieve gevoelens vervolgens wel het startsein voor een gezondere leefstijl. Vier op de vijf Nederlanders geeft aan dat ze sinds de corona epidemie bezig zijn geweest met een gezonde leefstijl. Voldoende beweging en een gezond voedingspatroon zijn de meest genoemde manieren om die gezonde leefstijl in praktijk te brengen.

Volhouden thuis sporten blijkt lastig

Het merendeel van de Nederlanders is dus meer bewust van de eigen gezondheid en heeft zich voorgenomen om gezonder te gaan leven. Echter blijkt het daadwerkelijk beginnen met die gezondere leefstijl voor 21% van de Nederlanders moeilijk en ook het volhouden van sporten is niet altijd gemakkelijk. CEO Aart-Jan van Triest van sportplatform Fitchannel bevestigt dit: “Het is onze missie om mensen in beweging te krijgen en te houden. We doen er alles aan om die 21% naar beneden te krijgen. Door te begeleiden, een breed aanbod programma’s te bieden en niet alleen naar beweging te kijken, maar ook naar voeding en mindset. Uiteindelijk moeten we bewegen en gezond eten leuk en lekker maken, want alleen dan houd je het vol.”

Lifestyle van actieve thuis sporters

Maar liefst tweederde van de Fitchannel gebruikers sport na 6 maanden nog steeds 1 tot 2 keer per week. Wat doet deze groep actievelingen anders, waardoor ze het thuis sporten wél volhouden? En – ook niet onbelangrijk – wat levert het sporten hen op?

Gemiddeld -5,2 kg per maand

Thuis sporters die hun gewicht bijhouden via het platform zijn gemiddeld 5,2 kg per maand afgevallen en zijn gemiddeld 2,4 cm buikomvang per maand kwijtgeraakt. Weten hoe ze dit hebben bereikt? 9 inzichten over de leefstijl van deze actieve groep thuis sporters.

9 tips om thuis sporten vol te houden

1. Doelen stellen

Doelen geven richting en helpen om gefocust te blijven. Voor de een werkt het goed om een doel te stellen in de vorm van kilo’s. De ander heeft meer baat bij een doel als ‘3 keer in de week een half uurtje sporten om me fit te blijven voelen’. Door je uiteindelijke doel op te knippen kun je je tussentijdse voortgang bijhouden. Elk behaalt tussendoel zal als een kleine overwinning voelen en zo houd je jezelf continu gemotiveerd.

2. Bouw het sporten rustig op

De meeste mensen die beginnen met trainen gaan te fanatiek van start. Beter is om het sporten rustig op te bouwen. Start bijvoorbeeld met 2 keer in de week een half uurtje. Zo kunnen je gewrichten, spieren en pezen wennen aan het sporten en voorkom je blessures.

3. Maandag: veruit de meest populaire dag

De meeste thuissporters trainen aan het begin van de week; maandag is veruit de meest populaire dag. Door aan het begin van de week te sporten, begin je je week fit en sterk. Bovendien heb je na het sporten op maandag al een eerste kleine overwinning van de week op zak. Dat voelt goed en geeft motivatie om die healthy lifestyle de rest van de week vol te houden.

4. Plan vaste momenten om thuis te sporten

De actieve groep thuis sporters sport gemiddeld 2 keer per week 25 minuten lang. 11.00 en 21.00 uur zijn de meest drukke momenten op het platform. Maar onderzoek vooral welk tijdstip voor jou prettig werkt en zet die sportsessies alvast in de agenda, zodat je er niet onderuit kan. Naar verloop van tijd raak je aan het sporten gewend en vormt het thuis sporten een steevast onderdeel van jouw fitte lifestyle.

5. Alle actieve sporters volgden meerdere programma’s

Wat opvalt is dat de groep actieve sporters meerdere sport programma’s volgt of heeft gevolgd. Deze mensen hebben bewust gezocht naar het programma dat ze het leukste vinden en het beste bij hen past. Belangrijk is dus om uit te zoeken welke sport jij leuk vindt. Je hoeft niet gelijk te kiezen voor cardio of fitness. Misschien past yoga of dansen veel beter bij jou!

6. Gezonde eters houden sporten langer vol

Genoeg bewegen is één onderdeel van een gezonde leefstijl, gezonde voeding een andere. Wanneer je gezond eet dan heb je vaak meer motivatie om te sporten. Dit ziet Fitchannel terug in de data: er worden via het platform ruim 35.000 recepten per maand gedownload. De groep die de recepten downloadt, sport niet alleen vaker in de week, maar houdt het sporten ook langer vol.

7. Gun je lichaam voldoende rust

Na inspanning komt ontspanning. Gun je spieren na het sporten voldoende rust. Zo is het slim om een aantal rustdagen tussen je trainingen te plannen. Anders raken je spieren eerder overbelast en kun je blessures oplopen.

8. Sport 5 keer voordat je een beslissing maakt

Je moet het sporten in ieder geval vijf keer geprobeerd hebben om het leuk te gaan vinden. Na gemiddeld vijf keer begint het thuis sporten in je systeem te komen. Geef het sporten daarom niet te snel op.

9. Geniet van de voldoening

Tot slot: vergeet niet om na elke training te genieten van de voldoening die het sporten je weer heeft gegeven. Je hebt weer een goede prestatie geleverd! Pak even een momentje om hierbij stil te staan voordat je weer overgaat tot de orde van de dag.