Sport

‘Finale’ in Doetinchem beslist over finaleplek

DOETINCHEM – Draisma Dynamo blijft in de running voor het bereiken van de play-off finale. Na de eenvoudige 3-0 zege op Sliedrecht Sport komt voor de winnaar van de nationale beker alles aan op de afsluitende wedstrijd van de kampioenspoule uit bij Orion. Een 3-0 of 3-1 zege in Doetinchem is vereist om titelhouder Lycurgus ook de tweede prijs van het seizoen 2018-2019 afhandig te maken.

Draisma Dynamo raakte van de oorwassing van een week eerder in Groningen niet uit koers. Op de enige en best denkbare manier onderstreepte de equipe van Redbad Strikwerda dat haar rol in de strijd om de landstitel niet uitgespeeld is. De nummer drie van de kampioenspoule maakte zaterdagavond korte metten met de nummer vier. Voor de vijfde keer dit seizoen liet Draisma Dynamo de revelatie van het reguliere eredivisieseizoen in het stof bijten. Sliedrecht Sport had in Apeldoorn weinig in de melk te brokkelen. Na ruim zeventig minuten stonden in de Draisma Dynamo de setstanden 25-13, 25-19, 27-25 op het scorebord.

Freek de Weijer verklaarde na afloop dat hij vooraf al nauwelijks twijfel kende over dat hij en zijn teamgenoten zich na het verlies bij Lycurgus zouden herpakken. “Maandag bij de training hebben we het nog even kort gehad over die wedstrijd in Groningen. Alles wat daar tegen kon zitten, zat ook tegen. Onbewust speelden we minder scherp dan zoals zou moeten. Maar we hadden ons voorgenomen om niet te veel terug te kijken naar vorige week. We hebben vanavond denk ik het perfecte antwoord gegeven”, reageerde Draisma Dynamo’s captain.

De spelverdeler beseft dat Draisma Dynamo op 13 april in de Topsporthal Achterhoek een loodzware taak wacht. Het vertoonde spel tegen Sliedrecht Sport sterkt De Weijer in zijn vertrouwen dat zijn oude club evenals op 9 februari op de afsluitende speeldag van de reguliere competitie bedwongen kan worden. “Ik geef ons sowieso een goede kans. We lieten vanavond zien dat we een belangrijke wedstrijd clean in ons voordeel kunnen beslissen. Serverend overklasten we Sliedrecht. We moeten zorgen dat we dat tegen Orion ook zo voor elkaar hebben. In Doetinchem wordt het erop of eronder. Dít zijn de wedstrijden waar je het voor doet”, verheugt De Weijer zich op de finale voor de finale.

Redbad Strikwerda gaf andermaal te kennen dat de uitgangspositie van zijn team voorafgaand aan de laatste confrontatie in de kampioenspoule onveranderd blijft. Een zege in Doetinchem behoort te volstaan voor een finaleplaats, al betekent twee sets verliezen dat de droom van een Draisma Dynamo’s eerste landstitel sinds 2010 in rook opgaat. In dat geval zouden de acht benodigde zeges die Dynamo’s trainer vooraf noodzakelijk achtte voor het bereiken van de play-off finale niét volstaan.

“Stel dat dat zo zou zijn, dan betekent dat dat de NeVoBo iets verkeerd heeft gedaan. Feitelijk worden wij, als team dat dit seizoen de meeste progressie heeft geboekt, dan gestraft voor de minpunten waarmee we aan de kampioenspoule moeten beginnen. Daar ben ik niet over te spreken. Ik noem die kampioenspoule de k-poule. Ik vind het het meest domme systeem dat er is. Als je ‘m wel speelt, laat iedereen dan op nul punten beginnen. Het is veel beter om geen poules te spelen, maar play-offs. Een tegen vier. Best-of-seven. Maar de domheid blijft maar doorgaan. Nu blijft het alleen maar interessant en tot op de laatste speeldag spannend, omdat wij alle wedstrijden wonnen. Als Lycurgus z’n zaken voor elkaar gehad tegen Orion, waren wij trouwens al geplaatst geweest voor de finale”, plaatste Strikwerda enkele persoonlijke kanttekeningen bij de door de bond gehanteerde formule.

Tekst: Rob Kruitbosch
Fotografie: Wout van Zoeren