Sport

Favorieten, outsiders en dark horses

APELDOORN – Van 7 tot en met 12 januari 2020 spelen de volleybalsters van Oranje het allesbeslissende olympisch kwalificatietoernooi (OKT) in Apeldoorn. Aan het OKT in Apeldoorn nemen in totaal acht landen deel, die worden verdeeld over twee poules van vier. Alleen de winnaar van het toernooi in Omnisport verdient een ticket voor de Olympische Spelen van Tokio. Een voorbeschouwing op de belangrijkste tegenstanders van Oranje in de strijd om het felbegeerde ticket.

De acht deelnemers aan het OKT in Apeldoorn en hun positie op de Europese ranglijst:

Positie      Land
3  Nederland
4  Turkije
6  Duitsland
7  Bulgarije
8  Polen
9  België
10  Kroatië
11  Azerbeidzjan

De favorieten: Nederland en Turkije
Nederland is als hoogst geplaatst team op de Europese ranglijst en als halve finalist van het laatste WK (2018) en de laatste Olympische Spelen (2016) absoluut een van de favorieten voor het olympische ticket in Apeldoorn. Oranje behoort sinds 2015 tot de wereldtop, al kenden de volleybaldames in 2019 een teleurstellend jaar.

Dat Nederland in het begin van het internationale seizoen van 2019 niet de Final Six van de Volleyball Nations League haalde, mocht geen verrassing heten. De toenmalige bondscoach Jamie Morrison had immers zijn meest ervaren krachten gespaard en liet veel jonge talentvolle speelsters ervaring in het nationaal team opdoen.

De prestaties op de momenten dat Oranje wel wilde pieken, vielen echter ronduit tegen. Nederland verloor in de beslissende wedstrijd van het eerste OKT kansloos van Italië, ging in de kwartfinale van het EK onderuit tegen Turkije en eindigde op de World Cup in Japan op een teleurstellende achtste plaats.

Met de nieuwe bondscoach Giovanni Caprara willen de volleybaldames in Apeldoorn weer hun ware gezicht laten zien. Oranje zal dan echter wel moeten afrekenen met het sterke Turkije, dat wordt gecoacht door Giovanni Guidetti, die bondscoach was van de Nederlandse volleybalsters in 2015 en 2016. Op voorhand zijn Nederland en Turkije de grootste kanshebbers om het OKT in Apeldoorn te winnen.

De outsiders: Duitsland en Polen
Naast de favorieten Nederland en Turkije zijn ook Duitsland en Polen zeker niet kansloos om het olympische ticket te veroveren. Duitsland speelde onlangs een sterk EK en staat bekend als een enorme vechtploeg die zich nooit zomaar gewonnen geeft. Polen ontwikkelt zich de laatste jaren hard en eindigde in september nog als vierde op het EK. Beide landen zouden in Apeldoorn wel eens ver kunnen komen.

Dark horses: Bulgarije, België, Kroatië en Azerbeidzjan
Bulgarije, België, Kroatië en Azerbeidzjan hebben allen uitstekende volleybalsters tot hun beschikking, waarvan sommigen de dienst uitmaken in top van de Europese clubcompetities. Met hun nationale teams hebben al deze vier landen de laatste jaren echter geen opzienbarende resultaten geboekt. Op voorhand mag dus van deze teams geen stunt worden verwacht, al kunnen de favorieten en de outsiders op een slechte dag maar zo verliezen van deze dark horses.