Sport

Een moeilijke start voor Verstappen

(Afbeelding van planetf1.com)

Nederlandse racefans konden drie maanden geleden hun geluk niet op toen een fantastische strategische beslissing van Red Bull, en een beetje geluk door de beslissing van de racedirecteur, ervoor zorgde dat de jonge Nederlandse coureur zijn eerste F1 titel won – het harde werk in met name het begin van het seizoen wierp zijn vruchten af en Verstappen kon daar uiteindelijk van profiteren. Bij de start van seizoen 2022 is hij dan ook een van de favorieten onder de gokkers op deze website, met name omdat Red Bull tijdens de testdagen zeer sterk was gebleken en Mercedes, de grootste concurrent van het team, veel zwakker. Het seizoen had dus niet slechter kunnen beginnen voor Red Bull.

Verstappen heeft in alle opzichten een fantastische race gereden. Hij ging als tweede van start en ging vervolgens de strijd aan met kart rivaal Charles Leclerc die met zijn Ferrari vanaf pole position was vertrokken. Met de hem zo kenmerkende agressie streed Verstappen een aantal rondes lang om de eerste plek, maar omdat de Monegask erin slaagde vooruit te plannen en met zijn Ferrari aan de leiding bleef, bleek dit niet voldoende en moest Verstappen elke ronde hard vechten om slechts een fractie dichterbij te komen.

De kersverse kampioen raakte enigszins gefrustreerd omdat hij er tijdens de pitstop en de daaropvolgende outlap niet in was geslaagd de eerste plek te bemachtigen. Deze pitstop bleek helaas zelfs zijn ondergang omdat Verstappen al snel daarna meldde dat hij problemen had met de besturing, wat naar zeggen te maken had met een verbogen stuurstang na een bezoek aan de pitstop. Maar dit was slechts het begin van alle ellende. Want brandstof- en motorproblemen volgden elkaar in rap tempo op en met nog slechts een paar rondes te gaan, moest Verstappen opgeven met een DNF. Dat zelfde gold voor teamgenoot Perez die ook het einde van de race niet wist te halen.

Voor Red Bull was het een teleurstellend begin. Wat in het beste geval een 2-3 of zelfs een 1-3 race had moeten zijn eindigde voor het team zonder een enkel punt en het zorgde er zelfs voor dat het team van Mercedes vanwege deze problemen bij Red Bull een verrassend resultaat wist te behalen. Alle ogen zullen nu gericht zijn op Red Bull om te zien of ze er zo vroeg in het nog rustige seizoen in zullen slagen hun problemen op te lossen. Maar nog meer zal alle aandacht uitgaan naar Max, want velen zullen willen weten of dit probleem beslissend zal blijken in de titelstrijd of dat het slechts een kleine oprisping is in dit langste raceseizoen uit de geschiedenis van de F1.