Stedendriehoek

Samen aan de slag op Natuurwerkdag

APELDOORN – Op zaterdag 3 november komen vrijwilligers in beweging tijdens de Natuurwerkdag. Steeds meer mensen weten dat bewegen en groen om je heen goed is voor de gezondheid. Het is ontspannend, gezond en gezellig om buiten aan het werk te gaan en het is nog zinvol ook.

Tijdens de grootste vrijwilligersdag in het groen gaan jong en oud op meer dan 550 plekken in heel Nederland aan de slag. Stichting Landschapsbeheer Gelderland coördineert de Natuurwerkdag voor meer dan tachtig locaties in Gelderland, ook op de Veluwe en in de gemeente Apeldoorn.
“De rododendrons in Natuurpark Berg en Bos in Apeldoorn hebben een opknapbeurt nodig. Vrijwilligers gaan dode takken afzagen, zodat de struiken weer opnieuw kunnen uitlopen”, vertelt Esther van den Berge. “Het heideterrein tussen het Kootwijkerzand en Radio Kootwijk groeit langzaam dicht met kleine boompjes. Samen met de boswachter ga je boompjes zagen om de prachtige heide te behouden, maar ook de vele soorten die in het open heidegebied hun thuis hebben. Kinderen kunnen hier meehelpen met dennen zagen en broodjes bakken. In het hart van het Weteringse Broek in Beemte Broekland ligt een mini-natuurgebied. Hier kan men aan de slag met het knotten van wilgen, snoeien en takkenrillen maken. Op Kroondomein Het Loo ligt Boswachterij Uddel. Om bosvorming op het heidegebied tegen te gaan, moeten jonge bomen met wortel en al uitgetrokken worden, zodat er geen hergroei plaatsvindt. Deze werkzaamheden voer je alleen of met zijn tweeën uit. Tussen Apeldoorn en Klarenbeek ligt een natuurgebied met een paddenpoel. Hier ga je aan de slag met snoeien en verwijderen van riet in en rond de paddenpoel. Kinderen kunnen meehelpen en gaan een bijenhotel plaatsen.”

Voor gereedschappen, koffie en thee en soms zelfs de lunch wordt gezorgd. Van den Berge: “Op sommige locaties zijn speciale kinderactiviteiten. Heb je ook zin in buiten? Kom dan samen met je gezin, (sport)maatje of alleen en help mee! Kijk voor alle locaties en aanmelden op www.natuurwerkdag.nl.”