Stedendriehoek

SAM wijst winnaars aan  

APELDOORN – De jury heeft haar werk gedaan en een keuze gemaakt: de winnaar van de SAM Restauratieprijs 2023 is bekend. Het is een prijs die Stichting Apeldoornse Monumenten iedere vier jaar toekent aan het meest vakkundig gerestaureerde pand, gereedgekomen tussen 1 januari 2019 en 31 december 2022 en waarbij de historische culturele waarde is versterkt.

De keuze werd gemaakt uit panden in de gemeente Apeldoorn (stad, dorpen en buitengebied), erkend als karakteristiek of beeldbepalend pand, of gemeente- of Rijksmonument of anderszins karakteristieke oude panden. Ook bedrijfspanden en openbare gebouwen die aan deze criteria voldoen, konden voorgedragen worden. Er was een aparte wedstrijd met een eigen jury, waaraan het publiek kon deelnemen: SAM Foto van het Jaar 2023. Zij konden foto’s uploaden naar de SAM-site van een monument of karakteristiek oud pand.

De genomineerden van beide prijzen zijn bekend en de prijswinnaars worden bekendgemaakt in CODA (auditorium) op zaterdag 9 september om 11.00 uur. Wethouder Peter Messerschmidt overhandigt de prijzen na de officiële opening van de Open Monumentendagen. Tevens is er een expositie ingericht met afbeeldingen van alle genomineerde panden. Na het weekend gaat de expositie tot 24 september getoond worden in het Stadhuis. SAM organiseert deze wedstrijden iedere vier jaar met trots, om te benadrukken dat monumenten dienen te worden gekoesterd. Zie www.apeldoornsemonumenten.nl voor uitgebreidere informatie over de prijzen in het verleden.

Foto:

De winnaar van de laatst toegekende prijs in 2019: De Maalderij in Klarenbeek.