Stedendriehoek

PRETPUZZEL

‘750 is te makkelijk. Wij zijn meer van de 1000,’ en trots neemt hij een slokje van zijn koffie.
Puzzelen. Schiet mij maar knetterlek. Een fabriek produceert een kartonnen plaat met een foto erop. Een machine ramt het in een willekeurig aantal stukjes. Husselen, zakkie. En wij leggen diezelfde gehusselde stukken weer goed en juichen als we hem af hebben. Het leven is gek.

Ieder z’n hobby, dat voorop. Maar oudjes die puzzelen? Je hebt nog maar een klein loopje leven over en die vul je in met kartonnetjes in elkaar klikken? Maak een parachutesprong, blow jezelf een avond naar de gedsiedekkie of probeer een trio. Maar puzzelen?

Er zijn tactieken. Beginnen met het frame. Componentjes op kleur. Stukjes op uitsteekseltjes. Rock ’n roll. Het is iemand een vaas cadeau doen en hem voor afgifte op de grond mieteren. Flesje secondelijm erbij. Mengelen en plakken maar. Ik voel big business. Bejaardenbusiness.

De puzzels kunnen ook opgehangen worden. Als een soort trofee. Je plakt de stukjes op een speciale plaat. Iedereen die koffie komt drinken zal naar je in elkaar geklikte kunstwerk turen. Adembenemend. De Eiffeltoren met een heleboel lijntjes. Een marketingmanager van een puzzelgigant aan het woord. Puzzelen is hot! Instagram staat er vol mee. Nu vind ik dat al een sneu platform, maar puzzelpronken? Eerst uren spenderen met een dik papieren plaat en vervolgens daar foto’s van schieten om likes te krijgen? Ga vrijwilligerswerk doen.

Ik op onderzoek uit. Sinds Corona is het aantal puzzelaars toegenomen met 87%. Dat is toch prachtig? Een puzzel is als het leven. Het plaatje is je doel, de puzzelstukjes hoe je er komen gaat. De één begint op kleur, de ander op uitsteekseltjes en weer iemand legt eerst het frame. Een solide basis. Elke dag een stukje. De één heeft 750 hompjes, de ander 5000.

De Go Ahead supporters zijn druk met hun stukjes op kleur leggen. Gemeente Deventer besluit het hek onder de tunnel van de Veenweg blauw te schilderen. Vergeet Corona, wereldoorlogen en Trump: dit is het drama van Deventer. Het blauw, in combo met de witte strepen op het wegdek doet teveel denken aan rivalen van Go Ahead. Weet zeker dat de desbetreffende ambtenaar zich op de knieën slaat van het lachen. De verfgigant is gebeld, rood en geel is vanaf nu uitverkocht. Het hek wordt in kleur geverfd, te beginnen bij het frame.

Renske Kruitbosch is schrijver, columnist en heeft een eigen communicatiebureau, waar zij concepten ontwikkelt en communicatiestrategieën bedenkt en uitvoert. Daarnaast schrijft zij teksten, en gedichten, bedenkt ze slogans en schrijft ze speeches. Haar motto: mensen zijn gek en humor redt alles. www.renskekruitbosch.nl