Columns

(VOET)BALLEN TONEN

Nu al het leukste nieuwtje van dit jaar: komend seizoen start Go Ahead Eagles met vrouwenvoetbal. De ambitie? Go Ahead Eagles werkt toe naar een Go Ahead Eagles Vrouwen 1 in de Eredivisie, een beloftenelftal en een Meiden Onder-16 elftal.
Het stadion aan de Vetkampstraat wordt nu pas écht magisch. Ik zie speelavonden met fanatieke vrouwen, onder het schitterende licht van de masten van De Adelaarshorst. Kootje wordt vervangen door Carolientje, een vrouwelijke mascotte. Voorafgaand aan de wedstrijd zijn er mannelijke cheerleaders die de meiden toejuichen. Cyndi Lauper met ‘Girls just wanna have fun’ wordt ‘Eagle-girls just wanna win’ en het stadion zal kolken als de speelsters het gras betreden. Op de tribune zit ik met mijn nichtje, 12 jaar en fanatiek voetballer. Vorig jaar zaten we op hetzelfde plekkie, in het midden op de IJsseltribune. Ze droomde destijds van een plek in een vrouwenelftal voor Go Ahead Eagles. Het was gewoonweg niet mogelijk. Ik schreef er toen een column over in een andere krant en vorige week kwam het nieuws naar buiten dat de Deventer club met een damesdepartement komt. Denk dat we te weinig beseffen wat een stap de goede richting op is. Het is eigenlijk van de zotte dat Kootje wel van een profcarrière kan dromen, en Carolientje ernaast zit te koekeloeren en geen kans heeft.
En ik stel voor dat de Businessclub van Go Ahead Eagles nu eens andere ladies nights organiseert. Niet van die zoetsappige hihihoehoe-champagne nip-avonden met nagelstylistes, kledingcoaches en goodiebags. Het wordt een ladies night waar over sport en werk wordt gepraat en er vrouwen, in plaats van opgesmukt en -gepoetst staan te kirren over het werk van hun man, praten over hun eigen ambities. Geen crèmetjes of pedicures maar een avond waarin gepraat wordt over kansen voor meiden. Voor de 12-jarige nichtjes en dochters van deze wereld. Die hebben geen baat bij die glitteravonden, die hebben baat bij een beslissing zoals Kowet nu heeft gemaakt. Hebben ze al een songwriter voor de spreekkoren? Go Ahead, DA-MES, zijn niet te kraaaaaaaaken, Go Ahead, DA-MES, krijg je niet klein…