Columns

Versleten pols: kunstpols of vastzetten van de pols

“Een pijnlijke pols is een heel vervelende klacht die het dagelijks leven enorm kan belemmeren. Zeker als je zoals meneer Van der Pol (54) een hoveniersbedrijf hebt en middenin het drukke snoeiseizoen zit. Hij heeft al lange tijd klachten. Pijnstillers en fysiotherapie hebben nauwelijks verlichting gebracht. Ook een brace hielp niet. De pols is één van de meest ingewikkelde gewrichten van het menselijk lichaam en bestaat uit veel verschillende botjes die met elkaar verbonden zijn door bandjes en pezen. Daarbij is de pols veel beweeglijker dan gewrichten als de knie of enkel.”

“Voor polsklachten zijn er geen standaard oplossingen. Het is echt maatwerk. Ik kijk niet  alleen naar de klacht, maar ook naar het beroep of de hobby van de patiënt. Een timmerman of hovenier als meneer Van der Pol heeft belang bij een sterke, stevige pols. Een pianist wil juist een soepele pols. Op de röntgenfoto zie ik duidelijke tekenen van slijtage bij het scheepvormig botje, schuin onder de duim. Bij zichtbare slijtage is het vastzetten van de pols een van de opties. Samen met meneer Van der Pol bespreek ik de alternatieven. Een goede optie is het versleten botje eruit halen en de omliggende vier botjes aan elkaar vastmaken met een klein plaatje en schroeven.”

“Een kunstpols of polsprothese inbrengen hoort ook tot de mogelijkheden. Het grote voordeel van een prothese is dat de pols soepel en buigbaar blijft. Meneer Van der Pol doet echter zwaar werk en heeft daarom sterke polsen nodig waar hij kracht mee kan zetten. In zijn geval lijkt het me daarom beter om de pols gedeeltelijk vast te zetten. Nadeel is dat de pols daarna minder beweeglijk is, maar het grote voordeel is dat meneer Van der Pol zijn pols zo’n twaalf weken na de operatie weer volledig kan belasten. Dat vooruitzicht staat hem wel aan.”

“Achteraf vond hij de operatie erg meevallen. Hij kon nauwelijks geloven dat hij vrijwel geen pijn meer voelde. De dag dat hij zijn brace definitief weg kon leggen, voelde als een nieuw begin. Aanvankelijk was hij huiverig om echt kracht te zetten, maar het vertrouwen in zijn herstelde pols keerde snel terug. Meneer Van der Pol heeft zijn werkzaamheden weer volledig opgepakt.”

Wegens privacyredenen is de naam gefingeerd. De orthopeden van het Gelre Orthopedisch Centrum Apeldoorn en Zutphen schrijven op deze plek om de week een column. Info: www.gelreziekenhuizen.nl of www.gelresport.nl

(Foto:) Orthopedisch chirurg Eric Raven is gespecialiseerd in klachten van de schouder, hand en pols.