Columns

Stekende pijn bij bevroren schouder

Soms is een diagnose in een paar seconden te stellen. Een ‘frozen shoulder’ is daar een klassiek voorbeeld van. Mevrouw Geuzeveld (50) heeft al ruim tweeënhalf jaar schouderklachten. Haar linkerschouder leek wel verkrampt en daarvoor werd ze langdurig behandeld door een fysiotherapeut. Een invaller verwees haar door naar mij omdat hij dacht dat er meer aan de hand was. Mevrouw Geuzeveld is heel actief: ze heeft een eigen bedrijf en tuiniert graag en vaak. Ze vermoedde dat ze haar schouder had overbelast, maar vond het gek dat ze als rechtshandige last van haar linkerschouder had gekregen. Eerst had ze vooral veel pijn, later kwam daar ook verstijving bij. Met dat laatste valt redelijk te leven, vertelde ze mij. Maar bij onverwachte bewegingen, als ze naar iets reikt, schiet er een felle, snijdende pijn door haar schouder die haar naar adem doet happen.

Haar verhaal en haar klachten wijzen naar een frozen shoulder. Als test vraag ik haar om haar armen zijwaarts te heffen en naar buiten te draaien. Rechts gaat moeiteloos, links blijft zoals verwacht steken. Het is net alsof het schoudergewricht bevroren is, vandaar die naam. Het kapsel rondom het gewricht is verdikt, waardoor het gewricht niet goed meer kan bewegen. De oorzaak is soms een breuk of scheur. Mensen met suikerziekte of schildklierproblemen hebben er ook vaker last van. Helaas is in veel gevallen de oorzaak onbekend. Opvallend is wel dat het vaker voorkomt bij vrouwen dan bij mannen, de klachten ontstaan in de regel boven de veertig jaar.

Het is jammer voor mevrouw Geuzeveld dat ze zo lang met deze pijn heeft moeten leven. Juist aan die pijn kan ik veel doen. Een frozen shoulder ontwikkelt zich langzaam en doorloopt drie fases. In de eerste fase verergert de pijn bij bewegen en slaap je rusteloos. In de tweede fase wordt de pijn minder, maar kun je minder goed bewegen; de stijfheid treedt in. In de laatste fase keert de beweging langzaamaan weer terug en zakt de pijn weg. Ik zie het liefst patiënten in de eerste fase, zodat ik de klachten kan verlichten met een ontstekingsremmer.  Zo’n injectie geeft onmiddellijk resultaat. Ook bij mevrouw Geuzeveld. Ze voelt meteen dat ze haar schouder beter kan bewegen en dat de pijn minder is. Dat effect zal alleen maar aanhouden. Ik heb goede hoop dat bij onze volgende afspraak, over zes weken, haar klachten sterk verminderd zijn. Met gerichte hulp van de fysiotherapeut kan ze aan haar volledig herstel werken.”

Wegens privacyredenen is de naam gefingeerd. De orthopeden van het Gelre Orthopedisch Centrum Apeldoorn en Zutphen schrijven op deze plek om de week een column. Info: www.gelreziekenhuizen.nl of www.gelresport.nl

Foto:

Orthopedisch chirurg Paavo Freijzer is gespecialiseerd in onder meer schouder- en heupchirurgie.