Columns

Nieuwe techniek voor teenafwijkingen

Orthopedisch chirurg Pieter Bullens is gespecialiseerd in onder meer voet-, enkel- en traumachirurgie.

Uw orthopedisch chirurg

“Vergroeide tenen kunnen heel pijnlijk zijn. Soms is het onmogelijk nog passende schoenen te vinden. Je bent dan aangewezen op speciaal orthopedisch schoeisel met een extra hoge en stevige neus. Kostbaar, zwaar en zeker niet altijd even modieus of elegant. Mevrouw Scholten (69) werd via haar huisarts en podoloog naar mij doorverwezen. Zij is suikerpatiënt en heeft klauwtenen die deels over elkaar heen groeien en drukplekken veroorzaken. De podoloog vertelde haar over een nieuwe operatietechniek en daar had ze wel oren naar. Ze wil graag weten of die operatie ook voor haar geschikt is. Zij is immers suikerpatiënt en weet dat zij grote wonden aan de voet moet vermijden. Ik kan haar geruststellen. Bij teenafwijkingen als hamer-, klauw- en vergroeide tenen, opereren wij sinds vijf jaar via heel kleine sneetjes. Dat voorkomt grote wonden en het geneest ook mooier en aanzienlijk sneller. Een enorme winst voor de patiënt.

Door een klein sneetje breng ik een tandartsfrees in, waarmee ik heel gericht kan werken. De voet ligt tijdens de operatie op een een röntgentoestel, zodat ik alles exact kan zien. Bij klauwtenen snijd ik de buigpees door en zet ze weer keurig in het gelid. Tenen kunnen goed zonder buigpees. Alleen de grote teen heeft hem nodig voor het afzetten van de voet. Gelukkig is de grote teen meestal geen klauwteen, maar deze heeft een andere vergroeiing.

Bij mevrouw Scholten waren haar grote tenen scheefgegroeid. Met de frees heb ik een wigje uit het bot gehaald, waardoor ik haar grote tenen weer in de goede stand  kon zetten. Mevrouw Scholten mag na de operatie meteen lopen op een speciale verbandpantoffel. Haar voeten zullen de eerste weken gevoelig en opgezwollen zijn, dat is bij voet- en enkeloperaties helaas onvermijdelijk. Als de zwelling is weggetrokken, is het resultaat verbluffend.

Mevrouw Scholten heeft altijd al klauwtenen gehad. Bij het ouder worden, werden ze stijver en pijnlijker. Uiteindelijk gingen er tenen over elkaar heen groeien. Geen enkele schoen paste haar nog, de ene voelde nog knellender dan de ander. Nu heeft ze meer keuze dan ooit en kan ze pijnvrij van haar nieuwe schoenen genieten.”

Wegens privacyredenen is de naam gefingeerd. De orthopeden van het Gelre orthopedisch centrum schrijven op deze plek om de week een column. www.gelreziekenhuizen.nl en www.gelresport.nl