Columns

GLOW AHEAD EAGLES

De KNVB was een onderzoekje gestart in het Nederlandse betaald voetbal. Bijna 25.000 stadionbezoekers hebben de Adelaarshorst, uit alle stadions van de Eredivisieclubs, uitgekozen tot allerbeste. Eindstand? Een 8,3. Veiligheid, sfeer en gastvrijheid scoren ruim voldoende.

Ik schrijf het vaker: de Adelaarshorst heeft iets magisch. Niet alleen de ligging is uniek, zo strak in een arbeiderswijk, maar zodra je de poorten binnenloopt ben je iemand anders. Het gonst, op een positieve manier. Het geeft een soort blije adrenalinekick. Niet alleen de adelaar heeft in dit stadion vleugels – het voltallige publiek spreidt zijn vleugels en voelt zich een aantal uur als zwevend boven het leven. Er bestaat niets en daarmee alles in de buik van Go Ahead Eagles.

Paar weken geleden zat ik met het nichtje, 12 jaar, in het kidsvak. Strak bovenin, strak van de spanning loerden we naar de prachtige spandoeken die werden gehesen door het sfeerteam. We gierden van het lachen: ‘wat als die grote doeken die nu voor twee tribunes hangen, door een technisch foutje niet naar beneden kunnen? Dan ziet papa niks!’ Papa stond op de B-side, één van de tribunes waar de spandoeken voor hingen. Een vijftal heren achter ons hoorden het gesprek en lachten mee. Kreeg een appje van een vriend, drie vakken verderop. Blij-ladderzat, hij zit de hele wedstrijd joelend naast het uitvak. Het kan allemaal. Het moet juist allemaal.

In de rust tippelden het nichtje en ik naar de drankuitgifte. Sinas, zakkie Autodrop. Cadillacs, lekker misselijk worden. We ploffen weer op de rij voor de heren. ‘Vraag maar of ze er één willen,’ fluister ik. Ze nemen het gretig aan. Einde wedstrijd richting het veld rennen, misschien vangt ze een bal van één van de spelers.

Het is pure magie, maar zelfs een taal-kletsmajoor-schrijver als ik kan dat niet onder woorden brengen. Zoiets moet je meemaken. De Adelaarshorst is de belichaming van de charme van nostalgie. Geen knetterstrakke betonbak, nette prijs voor een pilsje. Het enige dat glimt in het Deventerse stadion zijn de wangen van de staf, spelers en de bezoekers.