Columns
Renske Kruitbosch
Schoolkinderen presteren beter bij rekenen als ze op school gezond lunchen en meer bewegen, blijkt uit onderzoek. Op acht scholen werd er onderzoek gedaan, waarbij er op twee scholen gezond werd gegeten en meer werd bewogen; op twee scholen kregen de kinderen alleen meer beweging en op de overige vier scholen bleef alles hetzelfde. Het was zo klaar als een (suiker)klontje: de kinderen die meer heisterden en betere voeding kregen, hadden minder buikvet en zijn beter gaan rekenen.
Ik weet nu al dat u met een bakje koffie in de knuist zit te mijmeren: god, juffie Kruit, wat wil je nou zeggen, dit is toch hartstikke logisch?
Maar dát is juist het verneukeratieve: als we dit allemaal geen nieuws vinden, waarom gebeurt het dan nog? Ik wil hierbij niet met een betweterig vingertje in de weer, allerminst. Ik ben zelf de eerste die van een lekker borreltje en een plakkie kaas houd. Maar is het niet waanzinnig dat we het niet voor elkaar krijgen om kinderen gezond te laten eten en genoeg te laten bewegen? Mensen zijn niet geboren om zes à zeven uur per dag op hun krent te zitten. De mens moet verzamelen en jagen, dus de hele dag een beetje bewegen en niet al te gekke porties eten. Daarbij hebben de Liga’s en Sultana’s van deze wereld hun marketing zo onbedaarlijk slim op orde: de gezonde snack voor tussendoor. Ja, als je het vergelijkt met een snuif cocaïne of een reep chocolade wel, ja. Maar natúúrlijk is groente of fruit veel gezonder tussendoor. Maar in dat opzicht wordt ons al een tijdje een (heel ongezonde) wortel voorgehouden op het gebied van de welbekende ‘tussendoortjes’. Neem daar een portie onvoldoende kennis bij, een flinke schep armoe en daar ga je: slecht voer voor de junioren.
Het is toch meer dan logisch dat de hersenen beter gaan presteren als ze de juiste bouwstoffen binnenkrijgen? Iedereen snapt dat patat ongezonder is dan andijvie. Maar het gaat juist om die sluipsnacks en treurtussendoortjes. Probeer een ouwe diesel maar eens te laten lopen op benzinepeut. Succes ermee, dat gaat niet. Sterker nog: dat gaat roken. Of vapen, in het geval van kinderen.