Columns

BITTER-BAL

Dit weekend een lekker bitterballetje in uw frituurnetje gemieterd en gezellig opgepeuzeld? Dan was er in theorie een kans dat u op een afgedankt racepaard zat te knabbelen. Of juffie Kruit een borreltje te veel op had tijdens het schrijven van deze column? Was het maar waar. Afgedankte Ierse en Britse racepaarden komen via Nederlandse paardenhandelaren illegaal in de voedselketen terecht in snacks als kroketten en bitterballen. Wat maakt het uit, hoor ik u denken. Nou – deze afgedankte en afgematte viervoeters krijgen dikwijls tijdens hun zéér diervriendelijke carrière medicatie toegediend. En dat mogen die knollen wel hebben, maar dat is reuzeslecht voor ons mensen.
De horses worden vanuit Engeland en Ierland naar Nederland en België vervoerd waar ze een nieuw paspoortje krijgen. Laat Faber het niet horen, die heeft het niet zo op buitenlandse import. Daarna gaan ze naar slachthuizen in Spanje, Italië of Kerkdriel en komt het vlees tegen alle regels in de snacks.
Ik zie zo een paardenleven voor me. Gefokt om te sprinten, (letterlijk) de longen uit je lijf te rennen op zo een renbaan. Dan gebeurt er iets, dat is onvermijdelijk. Die renpaarden worden op 1,5 jarige leeftijd zadelmak gemaakt. Dat is alsof je een kleuter 25 kilo laat gewichtheffen – dat kan alleen maar goed gaan. Hun ‘top’ bereiken ze op hun tweede of derde levensjaar. Voor uw beeld: dan zijn die beesten nog helemaal niet uitgegroeid. Paarden kunnen in de natuur een jaar of 25 tot 30 worden. Heb je je korte leven gepiekt, word je in een vrachtwagen gedrukt naar Nederland om een ander paspoort te krijgen en geslacht te worden. Mensen zijn gek, totaal van lot getikt.
En dan zit die Piet Adema te jeremiëren over een paar fluffy golden retrievers die door een klaslokaaltje rennen tijdens de puppy-yoga. Dierenmishandeling. Doe wat aan die wanpraktijken met die doodsbange paarden, man. Dat wij ook nog zo dom zijn om dat door de bitterballen te mieteren, dat doen we allemaal helemaal zelf. Maar wat een idioterie. En dan mensen die over de huppel raken omdat ze een zielepáárd hebben opgevroten in plaats van een kneuskoe. Heerlijk, de hypocrisie. En met recht, een bitterbal.