Columns

BIERBOA

In Deventer mag je niet meer zuipen op de schommel. Althans, niet op de schommel van de speeltuin. Wil je tegenwoordig alcohol schenken bij een wijk- of speeltuinvereniging, dan moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Dat was al langer zo, maar nu gaat de gemeente ook actief handhaven. Om alcohol te schenken heb je een diploma sociale hygiëne nodig en die hebben de meeste buurtverenigingvrijwilligers (driedubbele woordwaarde) niet. Paniek in de buurtfabriek want zo zullen er snel gebouwen dichtgaan, volgens betrokkenen.
Volgens mij is het allemaal niet zo ingewikkeld. Juffie Kruit heeft zelf de sociale hygiëne op zak en als ik de spanningsboog heb om zo een certificaat te halen, dan kan iedereen het. Beetje antwoorden wanneer je iemand geen jenevertje toe moet schuiven, dat witte wijn in de koelkast moet en dat je de flesjes bierpröttel een beetje FIFO (first in, first out) in de koelkast moet mieteren en klaar is Klara. En natuurlijk is het allemaal tuttelkul dat er zoveel gecontroleerd wordt. Doe even normaal. Er mag bij de glijbaan al niet meer gepaft worden, maar nu ook niet meer gezopen. Lijkt me heerlijk om daar een BOA op zo een buurman af te zien stappen. De bierBOA. Bekeuringboekje in de knuist en lekker uitdelen die boetes. Wat als de BOA zich vergist en je met een 0.0 in de hand staat? Ook een boete?

Je lacht je toch de pies in de panty. Wat een heerlijke prietpratproblemen. Maar ja – aan de andere kant: moet er altijd geborreld worden om het leuk te maken? Past dit niet een beetje bij de kneuterkul waar we tegenwoordig mee te maken hebben? Las laatst dat bejaarden geen bingo meer mochten spelen, omdat je niet mag zuipen en gokken tegelijk. In plaats van ‘bingo!’ riepen de grijsaarden nu ‘geranium!’ bij elke volle bingokaart. Heerlijk, Nederland op zijn smalst. Deze mensen hebben dikwijls de oorlog nog meegemaakt.

Ik zou zeggen tegen die buurtvereniginglui: haal dat papier. Tegenwoordig heb je hem online binnen 4 uur gehaald. Weet je hoe je een kurk uit een flessie moet draaien en dat je het etiketje altijd naar de gast moet schuiven. En als ze het diploma op zak hebben, mogen ze met bier van de glijbaan. Bingo!