Columns

BABY-BOE

Het gaat niet goed met Nederland. Op welk gebied? Op foktechnisch gebied. Er worden minder baby’s geboren in regio’s met een verhitte woningmarkt. In het onderzoek zijn 40 regio’s onderzocht en op de plekken met een verhitte woningmarkt wordt minder succesvol gefokt dan in plaatsen met betaalbare huizen.
Ik kan niet wachten totdat radicaalrechts uit zijn schulp kruipt en hier de asielzoekers ofwel huizenpikkers de schuld van gaat geven. Door de import van hen, fokken we zelf minder! Knap staaltje omvolking en wie gaat daar ook alweer lekker op? Een fabeltje? Een Fabertje!
Volgens het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (NIDI) werden er in 2010 nog zo een 184.000 kinderen geboren, en in 2022 waren dat er 168.000. In de regio Groot-Amsterdam, waar de huizen het duurste zijn, werden nog maar 1,23 kind per vrouw geboren. Dat lijkt me een wonderlijk gezicht, dat dat tweede kind als 0,23 eruit komt – maar dat zal mijn fantasierijke brein zijn.
De kinderfok is niet alleen huisafhankelijk, maar ook instabiele partnerrelaties en onzekere ontwikkelingen op de arbeidsmarkt spelen mee. Volgens mij neemt de populariteit over het kinderfokken over het algemeen wat af. Waarom zo een koter als je ook een leuke stylish Labradoodle op de kop kunt tikken? Geen dure kosten, kinderopvang, gejank. Als je hem zat bent mieter je hem in een asiel of een pension en bovendien kost het ook een stuk minder knaken.
Sinds maandag is er een nieuwe huisdierenlijst opgesteld van zoogdieren die je nog mag houden. Dieren als gordeldieren, stokstaartjes en de Russische dwerghamster mag u niet meer kopen. U hoeft het dier ook niet door het toilet te spoelen, want u mag gerust wachten totdat hij overlijdt. Maar daarna is het uit met de pret. Ik denk bij zo een huisdierenlijst na over het opstellen. Wat als we van alles een lijst zouden maken wat je nog wilt houden? Zouden we de mens als zoogdier op onze positieflijst zetten? Welk mens zou er bij u opstaan? Wat als God een positieflijst had – zou de Homo sapiens nog op het lijstje voorkomen? Ik weet het niet. Als ik zo naar de (mondiale) politiek kijk, maken we ons er niet populairder op. Of is dat te negatief?