Columns

BABBOEKRAKFIETS

22.000 stalen rossen van Babboe zijn uiterst onveilig. Reden? De constructie kan spontaan breken. Monteur had het boekje niet goed gelezen dus en maakte er een Babboe krakfiets van. Paniek in havermelkbakfietsenland natuurlijk – want hoe moeten de kinderen dan naar school gebracht worden? Of de boodschapjes doen? Gelukkig is er een terugroepactie in het leven geroepen om de onveilige Babboe holderdebolderkarren om te ruilen. Helaas zijn er nog maar 6.000 stuks opgehaald, om nog maar te zwijgen over de tienduizenden inspecties die nog uitgevoerd moeten worden.
Ik lig daar wakker van. Hoe moet het met de vaders en moeders en hun vier dotjes? Hoe komen zij in godsnaam nu van A naar B(abboe)? Kunnen de kinderen nog wel naar school, verhongert het gezin niet thuis doordat de boodschappen niet naar binnen gepeddeld kunnen worden? Betekent dit dat de kinderen zelf moeten leren fietsen? Wat is dit voor waanzin?
Wij waren vroeger thuis trotse eigenaar van een zogeheten Mammoe pafTwingo. Met de ramen strak dichtgedraaid al paffend richting school. Daar kwam geen frisse lucht van een Babboe bakfiets aan te pas, maar de auto mieterde tenminste niet bij het minste of geringste in elkaar. Bij aankomst op school waren mijn ogen rood en mijn haar destijds al asblond, daar hoefde ik toen nog geen kapper voor op te zoeken. Die Twingo werd alleen ingezet als het regende, de rest van de tijd tokkelde mijn moeder met mij achterop naar school. Een achtersteuntje, dikke pootjes in de fietstassen en karren maar. Vaak viel ik op de terugweg halverwege in slaap, te veel indrukken, te veel gegeven, misschien kent u het wel. Laatst vroeg iemand aan een vriendin van mij waarom zij, met haar twee kinderen, geen Babboefiets had. ‘Ik wil graag dat ze zelf zo snel als mogelijk leren fietsen,’ was haar antwoord. Ik weet het niet zo goed, volgens mij is die krakfiets een enorme uitkomst als je kinderen, honden en boodschappen rond moet peddelen. Maar is het ook niet het zoveelste elitesnufje dat aangeeft hoe onbedaarlijk rijk we met zijn allen zijn? Voor een beetje bakfiets leg je nu 2000 euro neer. Minimaal… Volgens mij gaat het fenomenaal met je, als het niet terugroepen van een bakfiets je grootste probleem is.