Stedendriehoek

PlusOV compenseert vervoerders in coronacrisis

De vervoerders van PlusOV krijgen compensatie voor het omzetverlies dat het gevolg is van de coronacrisis. Door de overheidsmaatregelen en het sluiten van alle scholen liep het aantal ritten in het vraagafhankelijk en routegebonden vervoer fors terug. Gereden ritten worden uiteraard gewoon vergoed. Daarbovenop vergoedt PlusOV tot 80% van de normale omzet. Hiermee volgt de vervoerscentrale het advies van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

Volgens PlusOV-directeur Guido Eggermont is de vergoeding een noodzakelijke stap om te voorkomen dat de taxibedrijven verder in de financiële problemen komen. “Ook in de toekomst willen we mensen vervoeren die vanwege een beperking niet met het openbaar vervoer kunnen reizen. Vervoer betekent voor hun dat ze meedoen in de samenleving, familie en vrienden bezoeken, naar de supermarkt of naar een vereniging. Als we nu stilzitten, is de kans groot dat de taxibedrijven de komende periode niet overleven. Daar zit natuurlijk niemand op te wachten.” De vergoeding geldt zo lang de beperkende maatregelen van de overheid van kracht zijn.

Alleen noodzakelijke ritten

PlusOV voert het vraagafhankelijk en routegebonden vervoer als gemeenschappelijke regeling uit voor de gemeenten Apeldoorn, Brummen, Deventer, Epe, Hattem, Heerde, Lochem, Voorst en Zutphen. In het vraagafhankelijk vervoer vervoeren TCR Groep uit Raalte en Willemsen-de Koning Groep uit Arnhem inwoners van deze gemeenten. Op dit moment rijden ze 90 procent minder ritten dan in dezelfde periode vorig jaar. Dit zijn alleen noodzakelijke ritten die per rolstoelbus worden uitgevoerd. De taxibedrijven Munckhof uit Horst, Correct Monnereau uit Doetinchem, Taxicentrale Witteveen uit Lemmer, TCR Groep en Willemsen-de Koning Groep rijden de ritten in het routegebonden vervoer. Zij vervoeren momenteel alleen ritten voor kinderen van ouders in cruciale beroepen en voor kinderen naar noodopvanglocaties.