Stedendriehoek

Parels van monumentaal erfgoed

ZUTPHEN – Op zaterdag 9  en zondag 10 september is het Open Monumentendag. In de hele gemeente Zutphen zijn tientallen historische gebouwen, ateliers, torens en musea het hele weekend gratis toegankelijk. “Ook dit jaar worden de Open Monumentendagen Zutphen weer een weekend waarin het bruist van de activiteiten in en rondom pareltjes van monumentaal erfgoed”, aldus voorzitter Ineke Hissink-Kapper.

Open Monumentendag staat dit jaar in Zutphen zowel in het teken van de Hanze als het Europese thema: Levend Erfgoed. Monumentendag haakt gemakkelijk in op beide thema’s: zo is er in de binnenstad onder andere een route langs monumenten die verwijzen naar de rijke Hanzehistorie, een kinderactiviteit in het thema van de Hanze en ook het Levend Erfgoed – in allerlei vormen – zal volop te beleven zijn.

Gerechtsgebouw open voor bezoek

Voorzitter Hissink: “In Zutphen kunnen de monumentenbezoekers niet alleen genieten in de binnenstad, de Hoven en dorp Warnsveld, maar ook het erfgoed in het buitengebied van de gemeente wordt optimaal onder de aandacht gebracht.”

Een van de bijzonderheden dit jaar is dat op Open Monumentenzaterdag het Gerechtsgebouw zijn deuren opent voor bezoekers. In dit uit 1889 daterende Gerechtsgebouw kan men tussen 10.00 en 16.00 uur aan de hand van een plattegrond of met een rondleiding kennis maken met het gebouw en de rechtspraak.

Op beide Open Monumentendagen kunt u meekijken bij het ambacht van klokkenrestaurator Melgert Spaander, die zijn atelier heeft in het statige middeleeuwse gebouw De Munt in de Rode Torenstraat. Bekijk het schilderwerk van Boer Kip in de Hoven, wandel rond in de tuin van landgoed ’t Waliën met monumentaal hondenhok en expositie in het Koetshuis, of bekijk op zondag het gerestaureerde metaheirhuisje op de Joodse Begraafplaats. Ook de Warkense Molen laat u op zaterdag graag de gerestaureerde aardappelkelder zien. Naast optredens van koren, verspreid over diverse monumentale locaties en tijdstippen, zorgen dweilorkesten op zaterdag en doe- en beleeftechniek voor de jeugd Ambacht 21 op zondag voor extra sfeer en activiteiten in de stad.

Hoewel het programma bij de meeste monumentendeelnemers al begint op zaterdagochtend, is de officiële opening van Open Monumentendagen Zutphen 2023 op zaterdagmiddag om 13.00 uur op een unieke plek in het buitengebied. Op de rand van de gemeentegrens Zutphen-Lochem ligt aan de Werkseveldweg 2 Schaapskooi De Graafsekamp. Deze plek  GraafseKamp – verwijzend naar de barakken van de (open) gevangenis die hier van 1962 tot 2000 stond – is de thuisbasis van Schaapskudde de Belhamel: Levend Erfgoed bij uitstek!

Tijdens beide Open Monumentendagen bent u welkom in de hal van het nieuwe stadhuis waar u de programma-routekaart kunt ophalen: een plattegrond met informatie over alle deelnemers en waar u stands van sponsoren en verenigingen aantreft. Ook kunt u zich daar opgeven voor wandelingen onder leiding van een gids.