Stedendriehoek

Paaseieren zoeken bij de stoomtrein

APELDOORN – Traditioneel wordt met Pasen het nieuwe seizoen van de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij (VSM) geopend. De stoomlocomotieven en de rijtuigen hebben een flinke onderhoudsbeurt gehad en ook de eigen spoorlijn ligt er weer goed bij. Alles nodigt uit voor een gezellige eerste stoomtreinrit van dit seizoen.

Op eerste en tweede paasdag wordt gereden tussen Apeldoorn en Eerbeek. De stoomtrein vertrekt om 11.45 uur uit Apeldoorn en om 12.10 uur uit Beekbergen. Aan boord is de Paashaas, vanzelfsprekend met een volle zak paaseitjes die hij maar wat graag uitdeelt. Op de terugweg vanaf Eerbeek wordt 45 minuten gestopt in het Museumdepot Beekbergen. De stoomlocomotief rijdt dan het depot in om de voorraad kolen en water bij te vullen. Voor reizigers meteen dé kans om de grote verzameling locomotieven van dichtbij te bekijken, in het stoomdepot en de werkplaats. Ondertussen kunnen kinderen in het museumdepot op zoek naar verstopte paaseieren. Voor degenen die een paasei hebben gevonden, ligt er een presentje klaar in de souvenirwinkel in het stationsgebouw. Natuurlijk is ook de stationsrestauratie geopend.

Op beide dagen wordt voor een originele Paaslunch een speciaal restauratierijtuig (uit 1927) aan de trein gekoppeld. Terwijl buiten het afwisselende Veluwse landschap voorbijtrekt, genieten de deelnemers van een heerlijke lunch. In verband met de capaciteit is het voor de lunch noodzakelijk om online te reserveren via www.stoomtrein.org. Gewone treinkaartjes zijn op de rijdagen verkrijgbaar in het stationsgebouw in Beekbergen en bij de conducteurs in de stoomtrein. 

De Veluwsche Stoomtrein Maatschappij begint dit seizoen gelijk goed. Voor het eerst zal de stoomtrein vanaf Pasen elke zondag rijden, tot eind oktober. Deze treinreis door het prachtige  Veluwse landschap is een belevenis voor iedereen. Ook nieuw dit jaar is een Pannenkoekenlunch in de stoomtrein. Op iedere laatste zondag van de maand smullen jong en oud in een historisch restauratierijtuig van heerlijke pannenkoeken. Alle overige zondagen wordt het restauratierijtuig ingezet voor een originele Zondagse Lunch. Voor alle lunches is het noodzakelijk vooraf te reserveren via www.stoomtrein.org.