Overig
Het drinken van alcoholische dranken is in ons land heel gewoon. Het wordt sociaal geaccepteerd om een drankje te doen. Zeker tijdens feestjes of gewoon bij bijzondere gelegenheden, om het weekend in te luiden of zelfs als lekkernij bij een maaltijd. Als het bij een enkel glaasje blijft, hoeft dit dan ook geen problemen op te leveren. Helaas is er ook een andere realiteit. Namelijk van mensen die verstrikt raken in het drinken. Die verslaafd raken. Als je drinkgedrag je steeds meer zorgen baart en het niet lukt om zelfstandig te stoppen.
Er zijn helaas maar al te veel mensen die iemand uit hun omgeving kennen die met deze problemen kampt. Misschien herken je dit wel van jezelf. In dat geval is het belangrijk dat je weet hoe je het beste kunt stoppen met drinken. Hoe eerder je dit probleem aanpakt, hoe groter de kans op succes. Maar waar begin je?
Wees je ervan bewust dat het bijna onmogelijk is om geheel op eigen houtje een verslaving te verslaan. Bij een ernstige vorm van alcoholisme is een opname in een afkickkliniek vrijwel altijd gewenst. Dit kan in Nederland, maar tegenwoordig is zelfs afkicken van alcohol in zuid afrika mogelijk. Er zijn heel veel erkende afkickklinieken in binnen- en buitenland die Nederlanders ontvangen. Fijn, want zo is er altijd wel een behandeling te vinden die bij jou en je specifieke wensen past.
Als er dus absoluut sprake is van een verslaving en je er zelf niet vanaf lijkt te komen, is professionele hulp onmisbaar. Dit kan zowel poliklinisch als met een klinische opname. Soms zijn mensen hoog functionerend tijdens hun verslaving. Dat houdt in dat ze ondanks hun gebruik bijvoorbeeld nog gewoon kunnen werken of studeren. In dat geval is een poliklinische behandeling meer geschikt, omdat dit niet in strijd is met de alledaagse verplichtingen.
Ben je de afgelopen tijd steeds meer gaan drinken en wil je nu plotseling stoppen? Dan is het ook goed om te weten dat je je echt een tijdje slecht zult voelen. Dat lijkt tegenstrijdig. Te veel alcohol is immers allesbehalve goed voor je gezondheid. Dan zou je je toch juist beter moeten voelen zodra je stopt?
Dat zou je misschien zeggen, maar dat is lang niet altijd het geval. In het begin kan je je zelfs veel slechter gaan voelen. Je lichaam is gewend geraakt aan de hoeveelheid alcohol die je dronk. Een verslaving aan alcoholische dranken werkt door in je hele lijf. Dit herken je misschien wel het beste op het moment dat je stopt. Dat is namelijk ook het moment dat je ontdekt hoe afhankelijk je van de drank was. Dit resulteert namelijk in ontwenningsverschijnselen.
Hoe zwaar die ontwenningsverschijnselen zijn, is geheel afhankelijk van hoeveel je eerder dronk. Ze zijn ook voor elke persoon anders. Zowel op mentaal als lichamelijk vlak. Mentaal kan je je uitgeput en neerslachtig voelen. Lichamelijk kan je klachten ervaren zoals trillen, zweten en misselijkheid.
Houd in je achterhoofd dat deze klachten slechts tijdelijk zijn. Meestal zakken ze af na de zevende dag. Het is heel normaal als de mentale verschijnselen wat langer aanhouden. Gun jezelf die tijd. Het wordt echt beter.