Overig
Veel mensen beginnen een eigen webshop, waar de meest uiteenlopende producten worden aangeboden. Van sieraden tot zelfgebrouwen kruidenmengsels en cadeaupakketten. Soms is het een leuke bijverdienste, in andere gevallen wordt het een heuse onderneming. Welke tips zijn handig bij het opstarten van zo’n project?
Eerst een domeinnaam kiezen
Wat is de meest pakkende naam voor je webshop? Bij voorkeur verzin je er één waarmee direct duidelijk is waar je voor staat. Denk hierbij niet te moeilijk: je bedrijfsnaam in combinatie met wat je aanbiedt (bijvoorbeeld Jansen en autostoelhoezen) zijn niet zelden afdoende. Het verkrijgen van een pakkende domeinnaam is tegenwoordig ook veel makkelijker dan voorheen.
Zorg voor makkelijke navigatie
Een onoverzichtelijke webshop werkt afstotend voor je afnemers. Deze moet dus makkelijk navigeren, niet te ‘druk’ zijn qua vormgeving, maar tegelijk wel alle shopcomfort bieden. Uiteraard doe je dit in overleg met degene die je website bouwt. Test de navigatie zelf door op de stoel van de klant te gaan zitten! Dus probeer de zoekfunctie uit, wees kritisch op de zoekresultaten, kijk of het winkelwagentje goed werkt, enzovoorts. Loop de webshop liever te vaak door dan te weinig, voordat hij ‘live’ gaat, zoals dat heet.
Een toegankelijke webshop
Ben je niet zo goed in het fotograferen van producten? Kan gebeuren, want dit is een tak van sport op zich. Licht en achtergrond moeten ‘rustig’ zijn, het product moet soms van meerdere kanten gefotografeerd worden en al je fotomateriaal moet uniform zijn – ook qua formaat. Huur zonodig een bevriende fotograaf in. Continuïteit in het beeldmateriaal is belangrijk voor een overzichtelijke webshop. Neem ook door hoe je je webshop met vormgeving toegankelijk maakt voor iedereen.
Bied meer en gerelateerde producten
Om het voorbeeld van de autostoelhoezen maar even aan te houden: je biedt meerwaarde door gerelateerde producten in je webshop op te nemen. Zoals schoonmaakmiddelen om die hoezen schoon te houden. Verkoop je sieraden, dan zijn leuke opbergsystemen en rekjes daarvoor weer een idee. Voorzie je in zelfgemaakte meubels, dan zorg je voor onderhoudsmiddelen zoals lak, was, kwasten en dergelijke. Breng de gerelateerde producten duidelijk onder de aandacht, door middel van de al genoemde professionele fotografie zoals je dat ook op de websites van grote bedrijven ziet. Het wordt gewaardeerd als je meedenkt met je potentiële doelgroep.
Verzin leuke en pakkende content voor op je socials
De socials die je aan jouw webshop linkt, moeten liefst dagelijks gevuld worden met een leeswaardig berichtje, in tekst, foto’s of video. Daarbij is het vooral een kwestie van geven in plaats van nemen. Dat je iets wilt verkopen, weten je volgers ook wel. Het gaat erom ze zo nu en dan te vermaken met leuke content; informatie over de totstandkoming van je product, een kijkje achter de schermen, leuk nieuws, er is altijd wel iets te bedenken. Vermijd herhaling in het aanprijzen van je koopwaar en gebruik niet de gebiedende wijs (‘kijk hier’, ‘bestel nu’, etc.). En hou de toon luchtig, dat is gebruikelijk op sociale media. Je kunt je volgers gewoon tutoyeren.