Overig
Online privacy is een term die we allemaal wel eens voorbij hebben horen komen, of het nu in een informeel gesprek met een vriend is of in een nieuwsartikel. Maar wat betekent het om privé te blijven in de digitale sfeer en is het überhaupt mogelijk? Het korte antwoord is: ja, dat is het. Het is misschien niet de makkelijkste opgave, maar het is zeker haalbaar en cruciaal om situaties te voorkomen zoals het stelen van je identiteit of het verkopen van je persoonlijke informatie op het dark web. De volgende tips helpen zeker bij het behouden van je privacy op het internet!
Gebruik sterke wachtwoorden en tweefactorauthenticatie
Sterke en unieke wachtwoorden voor al je apparaten zijn een absolute must. Het is echt de beste manier om jezelf te beschermen tegen identiteitsdieven en hackers. Voeg een extra beveiligingslaag toe met tweefactorauthenticatie (het is de kleine code die naar je telefoon wordt gestuurd als je moet inloggen op je account) en je bent een stap dichter bij het beschermen van je online privacy.
Deel minder informatie online
Ja, niet zoveel posten op apps als Instagram en Facebook is een geweldige eerste stap, evenals het niet taggen van je geolocatie wanneer je dat wel doet. Maar het is meer dan dat, zo is het bijvoorbeeld een goed idee om te gokken in een casino zonder contactmoment. Wees daarnaast voorzichtig met de formulieren die je op websites invult (vermijd het invoeren van optionele informatie zoals je telefoonnummer en tweede naam), maak een wegwerp-e-mailadres voor abonnementen (zo kan je informatie op het dark web worden verkocht), vermijd gedeelde afspeellijsten, mappen of albums (die kunnen worden gehackt) en bescherm je wifi-wachtwoord.
Verwijder je gegevens uit zoekmachines
Zoekmachines verzamelen voortdurend persoonlijke gegevens van ons. En de eigenaren van deze zoekmachines, zoals Google en Bing, leveren ons ook onze browsers, Chrome en Edge. Door je gegevens uit hun databases te verwijderen, kun je je privacy nog verder beschermen. Hier lees je hoe je dat voor de drie grootste kunt doen:
Stel je privacy-instellingen zorgvuldig in
Neem de tijd om je privacy-instellingen zorgvuldig te bekijken: bepaal wat je wilt delen en wat je wilt beschermen bij bedrijven. Bekijk je instellingen voor locatiebepaling en overweeg om automatische geolocatie uit te schakelen, bepaal welke informatie je openbaar of verborgen wilt maken en denk na over welke berichten je ‘leuk’ vindt op sociale media (ze kunnen in zoekresultaten verschijnen als iemand je opzoekt, zelfs als je een privé-account hebt).
Gebruik een VPN
Als je een VPN gebruikt, verberg je in feite je locatie voor iedereen die je bekijkt of volgt. Het codeert je browse-informatie en maakt deze onleesbaar voor hackers. Dit betekent dat zij, net als bedrijven of dataverzamelingsbedrijven, je online bewegingen niet gemakkelijk kunnen volgen en mogelijk toegang krijgen tot informatie die je niet wilt dat ze hebben.