Stedendriehoek

OV-fiets van het slot met ov-chipkaart

Sinds vandaag zijn in Apeldoorn de eerste vierhonderd ov-fietsen met een nieuw slot in gebruik genomen. Dit elektronische slot kan worden geopend met een ov-chipkaart als daar een fietsabonnement op staat.

De NS heeft dit systeem in december succesvol getest, waarna is besloten de fietssloten te gaan gebruiken. De verwachting is dat eind 2021 ongeveer 70 procent van alle ov-fietsen een elektronisch slot heeft. Tot nu toe werd gebruik gemaakt van standaard fietssloten, met fietssleutel. Elk jaar verliest de NS een paar duizend fietssleutels, meestal doordat reizigers uit gewoonte de fiets bij het terug brengen op slot zetten en de sleutel meenemen.

Bij de elektronische sloten houd je een ov-chipkaart er tegenaan. Het slot springt automatisch open, als er een abonnement op de kaart staat. Bij inlevering van de fiets wordt de huur automatisch beëindigd als de fiets op slot wordt gezet. In de app is te controleren of de fiets goed is ingeleverd. Op de bagagedrager van de ov-fiets zijn instructies te vinden.