Stedendriehoek

Op een kameel door de woestijn of op je klapstoel voor de caravan…

Wat kun je echt niet missen op vakantie?

n

STEDENDRIEHOEK – In 2018 ging ruim 80 procent van de Nederlanders op vakantie. Terwijl de een het liefst een weekend op de Waddeneilanden doorbrengt, gaat de ander liever naar de verst mogelijke oorden. Vier keer per jaar op een korte stedentrip of een half jaar overwinteren in Spanje, luieren aan het strand, op een kameel door de woestijn, op je klapstoel voor de caravan; vakantie vieren is een ruim begrip. Maar waar vrijwel iedereen gelijk over denkt is de meeneemlijst. Ver of dichtbij; een aantal items zijn favoriet om bij je te hebben. En ga je naar een zonnige bestemming? Vergeet dan vooral niet je zonnebrandcrème. Maar ja, word je dan nog wel bruin? En welke factor moet je bij je hebben om veilig te kunnen zonnen?

Kleine dingen die de reis makkelijker maken
Een paspoort of ID-kaart, daar denken de meeste mensen wel aan, maar net die dingen die je vaak al dagelijks gebruikt; juist díe vergeet je in de tas te stoppen. Of je een verre reis maakt of het liever wat dichter bij huis houdt; een aantal dingen zijn altijd handig om mee te nemen, trouwens ook als je bijvoorbeeld een lange autorit voor de boeg hebt.

Een flesje water, hoe knullig ook, is iets dat je eigenlijk altijd bij je zou moeten hebben. In de auto is het handig tegen kriebelhoest, tijdens warme dagen om altijd voldoende te kunnen drinken, om tabletjes (tegen reisziekte) makkelijk in te kunnen nemen of om je handen mee af te spoelen. En reis je met het vliegtuig? Zorg dan bij de douane dat je flesje leeg is; deze kun je na de douane op tal van plaatsen weer bijvullen. Handige snacks tijdens reizen zijn gedroogd fruit en noten. Deze zijn goed vullend, gezond en makkelijk mee te nemen. Tijdens een vliegreis is het ook geen overbodige luxe om oogdruppels mee te nemen tegen droge ogen.

Een reisgids, tijdschrift, spelletjes of muziek helpen tegen eventuele verveling onderweg. Of download een film of serie op je tablet of telefoon. En ja, dan is het heel handig om een powerbank mee te nemen en vergeet dan vooral niet om ook het bijbehorende kabeltje in de tas te stoppen. Powerbanks zijn oplaadbaar via elektriciteit of zonne-energie, afhankelijk van het model. Ga voor een krachtpatser zodat je er ook echt wat aan hebt; 5000 mAh is voldoende om de telefoon twee keer mee op te laden.

En dan in de zon… feiten en fabels
Op 27 mei was het de Dag van de Zonnebrand. Deze dag was onder andere bedoeld om de kennis over verantwoord zonnen te vergroten. Iedereen weet inmiddels wel dat we moeten smeren, maar de keus in de winkels is groot. Wat moet je kopen? Factor 8 of factor 50? Word je wel bruin met een laag zonnebrand op je lijf? En natuurlijk is de grote vraag: werken alle merken even goed?

Nee, niet alle merken werken even goed. De Consumentenbond heeft in 2018 uitgebreid onderzoek verricht naar verschillende merken en het ene merk zonnebrand werkt efficiënter dan de ander. Het verschil in werking zit vooral in het type straling waartegen de zonnebrandcrèmes beschermen. Het is belangrijk een crème te gebruiken die zowel tegen uv-A én uv-B beschermt.

Het bruin en rood kleuren van de huid, of zelfs verbranden, komt met name door een teveel aan uv-B straling. Uv-A stralen dringen diep door in de lederhuid (de ondergelegen huidlaag), waarmee uv-A een grote rol speelt bij schade door de zon op de langere termijn. Het draagt onder andere bij aan vroegtijdige veroudering van de huid, het ontstaan van zonneallergie en genetische mutaties (het ontstaan van melanomen). Uv-A stralen zijn de hele dag constant aanwezig, terwijl uv-B straling fluctueert gedurende de dag. Deze straling is rond het middaguur het sterkst.

De zonnebrandcrème die we gebruiken moet stoffen bevatten die zowel tegen uv-A als uv-B beschermen. En ga voor een hoge factor: 30 of hoger. De factor zegt iets over het percentage straling dat, na het insmeren, de huid nog bereikt. Factor 10 betekent dat je huid nog is blootgesteld aan een tiende van de straling, bij factor 30 is dat een dertigste. Omdat er dan minder straling de huid bereikt kun je langer in de zon blijven zonder te verbranden. Factor 50 biedt uiteraard nog meer bescherming. Smeren met factor 8 heeft dus weinig zin. Dan zou je na tien minuten alweer moeten smeren en dat doet niemand.

Op de vraag of dure zonnebrandproducten altijd beter zijn dan goedkope, zijn deskundigen het met elkaar eens: “Nee.” Bij testen van de Consumentenbond kwamen crèmes van onder andere Kruidvat als beste uit de test. En ja, ook als je factor 50 gebruikt word je nog steeds bruin. Sterker nog, door niet te verbranden word je huid mooier bruin en houd je hier ook langer plezier van.

Nog een laatste tip: koop elk jaar nieuwe zonnebrandcrème. De crème vermindert namelijk van kwaliteit gedurende het jaar, vooral als deze niet koel wordt bewaard. Met een goed werkend product geniet je altijd van een goede bescherming en daarmee dus ook volop van de zon.