Ondernemend

Zo ga je onkruid effectief te lijf

Alle tuinliefhebbers weten hoe heerlijk het voelt als het tuinseizoen aanbreekt, en alles weer in bloei staat. Ware het niet die ene vervelende indringer, die voor puinhoop zorgt in de bloembedden, op het gazon, langs de paden en op het terras: onkruid. Het goede nieuws is dat met het juiste gereedschap en een portie geduld het mogelijk is om van het onkruid af te komen.

Huishoudelijke producten

Als je ze op de juiste manier gebruikt, kunnen huishoudelijke producten een effectieve manier zijn om van onkruid af te komen. Heet water is een veelgebruikte methode om het onkruid permanent te doden. Je kunt bijvoorbeeld kokend water van aardappels of pasta over het onkruid gieten in plaats van gewoon door de gootsteen. Voor het beste effect moet het proces meerdere keren worden herhaald. Een andere manier is om houtsnippers van boomschors te gebruiken, waardoor het onkruid minder ruimte krijgt om te groeien.

Onkruid tussen tegels

Onkruid zijn planten die zonder menselijke tussenkomst groeien, in tegenstelling tot sierplanten. Onkruid groeit doelloos en permanent, onder andere tussen de tegels waar ze moeilijk tussen vandaan te krijgen zijn. Onkruid zoals paardenbloemen groeit vooral in bloembedden en op het gazon, maar je vindt ze ook in de voegen van de bestrating. Bij mastertools.nl zijn verschillende gereedschappen te koop waar je het onkruid tussen de tegels mee kunt verwijderen, zoals een voegenkrabber. Ook zijn er chemische middelen die onkruid en mos tegengaan.

Onkruidverwijderaar

Tegenwoordig zijn er speciale tuingereedschappen die het schoonmaken vergemakkelijken, en de hoeveelheid werk aanzienlijk verminderen. Zo zijn er onkruidverwijderaars op batterijen. Deze maken op een zeer praktische manier de terrassen en opritten vrij van onkruid, zonder dat de rug belast wordt. Zorg er altijd voor dat je ogen beschermd zijn wanneer je met de onkruidverwijderaar aan de slag gaat. Beweeg de onkruidverwijderaar in langzame bewegingen, zonder te drukken, in een lichte hoek over de grond. Bij zeer hardnekkige begroeiing mag deze handeling enkele malen herhaald worden.

Het juiste moment

De beste tijd om te wieden is nadat het heeft geregend of nadat je water hebt gegeven, omdat de grond dan vochtig en losser is. Wortels en draden zijn meestal zwakker als de grond zacht is. Ongeacht de methoden of werktuigen die voor onkruidbestrijding worden gebruikt, is het beter om meerdere keren per jaar te wieden en niet te lang te wachten. Hoe meer tijd er tussen het wieden zit, hoe meer tijd en arbeid er nodig is om de klus te klaren. Ook voor de bloemen en planten is het beter om niet met onkruid te hoeven concurreren om water. Wanneer je heggen en struiken snoeit, moet je alle takjes en takken zo snel mogelijk weggooien, zodat onkruid en mos geen kans krijgen om te gaan groeien.