Ondernemend

Wat is vaping en hoe werkt het?

Vaping wordt steeds populairder, terwijl het roken van sigaretten juist aan populariteit verliest. Dat is niet geheel zonder reden, want het gebruik van een vaper is een stuk minder schadelijk dan het roken van tabak. Wanneer je twijfelt over het gebruik van een vaper, of simpelweg geïnteresseerd bent in vaporizers, is het goed om te lezen wat vaping eigenlijk is en hoe het werkt. Hieronder leggen we je er alles over uit.

Wat is dampen?
Vaping is een vorm van elektronische nicotineafgifte waarbij gebruik wordt gemaakt van een vaper, vaporizer of e-sigaret. Dit type sigaret staat erom bekend dat het tabaksverslaafden kan helpen om te stoppen met roken. Ook is het gebruik van een vaper een stuk gezonder dan het roken van tabakssigaretten.

Door over te stappen van tabakssigaretten naar e-sigaretten kun je langzaam leren te stoppen met roken. Je kunt namelijk zelf bepalen hoeveel nicotine je rookt wanneer je van een vaper gebruik maakt. Er zijn verschillende soorten vloeistof die je in een e-sigaret kunt stoppen. Iedere soort kan ook een ander percentage nicotine bevatten.

Niet alleen zijn er verschillende soorten vloeistof, maar vind je het type sigaret ook in verschillende soorten en maten. Over het algemeen zijn er drie hoofdcomponenten in e-sigaretten, namelijk:

  • Accu;
  • Verwarmingselement;
  • Een buis gevuld met vloeistof.

E-sigaretten werken door de vloeistof in de buis te verwarmen waardoor een dampachtige rook geproduceerd wordt. Omdat de roker van een vaper damp inademt, is dit een stuk minder schadelijk voor de longen dan wanneer deze worden blootgesteld aan tabaksrook.

Waarom is vaping beter dan roken van tabak?
Niet alleen omdat je damp inademt is vaping gezonder dan het roken van tabak. Bij sommige vapers kun je bijvoorbeeld kruiden verdampen. Deze kruiden kunnen bepaalde gezondheidsvoordelen opleveren. Zo kan kamille bijvoorbeeld een goede nachtrust stimuleren. Door kamille te verdampen en roken via een vaper, kun je dus beter slapen.

Daarnaast bevat de vloeistof voor vapers veel minder schadelijke stoffen dan tabak. Het is mogelijk om vloeistof te kopen waar geen nicotine in zit, waardoor je niet lichamelijk verslaafd zult raken aan het gebruik van een vaper. Veel rokers gaan daarom over op vaping wanneer ze willen afkomen van hun nicotineverslaving.

Door iedere keer een vloeistof te gebruiken die minder nicotine bevat dan de vorige, kan een nicotineverslaving rustig aan afgebouwd worden zonder last te krijgen van afkickverschijnselen. Dit maakt stoppen met roken een stuk makkelijker.

Ook is vaping een stuk beter voor de natuur dan sigaretten. De meeste rokers gooien hun peuk in de natuur wanneer ze klaar zijn met roken. Na een regenbui kunnen de chemicaliën in de sigaret in het grondwater terecht komen. Dit kan desastreuze gevolgen hebben voor mens en natuur. Niet alleen kunnen planten minder goed groeien, ook dieren en mensen kunnen dit soort chemicaliën via water binnenkrijgen.

Vaping produceert vrijwel geen afvalstoffen. Vaak kun je de vaper opnieuw vullen, waardoor je geen directe afvalproducten achterlaat wanneer een vaper leeg is. Dat is niet alleen beter voor mens en natuur, maar zorgt er ook voor dat de natuur er een stuk schoner uitziet.

Welke soort vapers zijn er?
Wanneer je een vaper wilt kopen, zul je zien dat er verschillende soorten vaporizers op de markt zijn. Onderstaande soorten zijn het meest voorkomend.

Pentype
Zoals de naam al zegt, heeft deze e-sigaret de vorm van een pen en is het de kleinste vape in vergelijking met andere soorten vapers. De manier waarop dit type vape werkt, is in principe hetzelfde als andere soorten. Door de vape-vloeistof te verwarmen kan er stoom geproduceerd worden.

Draagbaar type
Dit type vaper is groter dan het pentype. Toch kan een draagbare verdamper nog steeds in je zak worden gestopt. In draagbare vaporizers komt de vloeistof niet in direct contact met het verwarmingselement, wat resulteert in een betere smaak en minder rook.

Desktop vapers
Desktop vaporizers zijn de grootste e-sigaretten. Je kunt het alleen thuis of op één plek gebruiken. Daarnaast hebben desktop vaporizers ook een vlak oppervlakte nodig om ze op te plaatsen en hebben ze een constante toevoer van energie nodig om goed te kunnen functioneren. Dankzij de stabiele energietoevoer kunnen desktop vapers meer warmte, een scherpere smaak en meer damp produceren dan andere soorten vaporizers.

De Volcano vaporizer is een voorbeeld van een desktop vaper. Dit type vaper heeft een snelle opwarmtijd en kan gebruikt worden voor het verdampen van vloeistoffen en kruiden. Dat is een stuk gezonder dan het roken van tabak!