Ondernemend

Wanneer verhuizen in de stedendriehoek geen optie is

Het lijkt erop dat het ook op de middellange termijn niet makkelijker wordt om een geschikte woonruimte in de stedendriehoek te vinden. Zo verwacht de gemeente Apeldoorn dat het in 2035 al 180.000 inwoners telt. Al die bewoners hebben in principe recht op een geschikte woonruimte. Gezien de huidige overspannen woonmarkt is het een zeer ambitieus streven om al die 180.000 inwoners een dak boven hun hoofd te garanderen. Veel huisbezitters in Nederland besluiten dan ook in hun eigen woning te blijven en deze te verbouwen om zo extra ruimte te creëren.

Er bestaan veel mogelijkheden om je eigen huis een tweede leven te geven. Vaak is dat het moment wanneer je kinderen het huis uit gaan of wanneer je van plan bent om met pensioen te gaan. Zelfs wanneer je met pensioen gaat is het voor sommige mensen lastig om stil te zitten. Voor veel pensionado’s is dat juist het moment om met hun jarenlange ervaring en expertise een eigen zaak te beginnen. Heb je een groot huis dan is het ideaal om een kantoor aan huis te realiseren.

Design met uitstraling
Heb je jarenlange expertise dan wil je dat ook in de inrichting van je nieuwe kantoor uitstralen. Dat kan in de vorm van een mooi bureau maar ook een mooie zithoek met orange slice tweedehands hands stoelen. Deze zijn qua design en uitstraling echt een eye-catcher in elke nieuw in te richten ruimte. Je hoeft niet beslist alles nieuw te kopen wanneer je voor design en functionaliteit gaat. Juist als ondernemer van tegenwoordig is het bijna een must om te investeren in duurzaamheid en hergebruik.

Inflatie
Wanneer je in de stedendriehoek overwaarde op je huis hebt, waar je misschien al twintig jaar in woont, dan is het zeker de moeite waard om dit te investeren in een complete verbouwing of make-over. Het is enorm belangrijk dat je daar niet te lang mee wacht en snel mee begint omdat de inflatie dit jaar met sprongen is gestegen. Bijna 12 procent. Dat is de inflatie in maart 2022 ten opzichte van een jaar daarvoor. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakte vrijdagochtend 1 april dit cijfer, om precies te zijn 11,9 procent, bekend. Daarmee is het huidige gemiddelde per maand met maximaal 1,2 procent gestegen.

Materiaalkosten
Maak je een begroting in verband met de verbouwing, hou er dan naast de hoge inflatie, ook rekening mee dat materiaalkosten en arbeidsloon nog steeds flink stijgen. Een trend die de afgelopen twee jaar al zichtbaar was. Voor je dus in bouwmaterialen gaat investeren zijn er in de provincie Gelderland genoeg plekken zoals kringloopwinkels waar je gebruikt materiaal of meubels kunt kopen die qua kwaliteit nog jaren meekunnen. Geef je je inrichting een industriële look dan zijn gebruikte materialen juist helemaal in te passen in de stijl die je voor ogen hebt.

Combineren
Een ander goed idee is om gebruikte materialen te combineren. Zo neem je bijvoorbeeld een nieuwe bank in combinatie met orange slice tweedehands hands stoelen. Het is vooral het design dat het verschil maakt. Met een beetje oog voor detail en stijl kun je er in één klap een complete inrichting van maken die bij je past, die er ook nog eens een stuk moderner uitziet dan je stoutste verwachting.