Ondernemend

Waarom een mindfulness training volgen?

Wat is mindfulness? Mindfulness is een bewuste, aandachtige manier van omgaan met wat op ons af komt. Met een milde, open aandacht ‘zijn’ met wat er is.

In het kort gezegd leer je in de mindfulnesstraining

• te stoppen. Systematisch stil staan of onderbreken waar je mee bezig bent (of in gevangen zit)

• mild en aandachtig te zijn zonder iets te willen veranderen. De tijd nemen om vertrouwd raken met wat je opmerkt.

• en bewust te reageren. Het midden vinden tussen overspoeld raken en negeren / wegduwen

Je leert bewust ‘rustmomenten’ in je leven in te bouwen.

Mindfulness en stressklachten
Mindfulness is gebaseerd op eeuwenoude meditatietechnieken uit het boeddhisme . Op verschillende plaatsen in de wereld zijn deze oefeningen toepasbaar gemaakt voor westerse mensen. Mindfulness is verbazend helder, nuchter en aards. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de achtweekse MBSR (mindfulness based stress reduction) training een duurzaam positief effect heeft op stress gerelateerde klachten. Mindfulness geeft je handvatten om op een andere manier met stress om te gaan.

Mindfulnessoefeningen zijn eenvoudig maar niet gemakkelijk. Iedereen kan het leren maar het vraagt wel toewijding. Eenzelfde soort toewijding die nodig is bij lichamelijk oefeningen die je, misschien blijvend, moet doen als je bijvoorbeeld rugklachten hebt of andere fysieke problemen. Toewijding aan je eigen gezondheid en welzijn. Het fijne van mindfulness is dat je de oefeningen niet goed of fout kunt doen. Je hoeft ze alleen maar te doen. Feitelijk is het een onderdeel van mindfulness om oordelen over goed of fout los te laten.

Door mindfulness te oefenen word je vrienden met jezelf en raak je vertrouwd met je eigen reacties. Dit komt met name in stressvolle situaties van pas omdat je dan niet in automatische, vaak niet behulpzame, reacties schiet.

Iets voor jou? Meld je aan voor een vrijblijvend oriënterend gesprek via de site tanneverhulst.nl