Ondernemend

Uitvaartbegeleider Marion Polman; ‘In dit werk kan ik iets voor anderen betekenen’

Marion Polman is al sinds 2006 gespecialiseerd in het begeleiden en coördineren van alles wat er bij een begrafenis of crematie komt kijken. De mogelijkheid om als uitvaartbegeleider iets voor een ander te kunnen betekenen spreekt mij erg aan,” vertelt Marion. “Ik weet namelijk uit ervaring wat de impact is van het verlies van iemand van wie je houdt. Het is heel belangrijk dat je op zo’n moment goed begeleid wordt. Maar ik ben niet iemand die hierbij op de voorgrond wil treden. Het is immers het afscheid van de nabestaanden.”

Persoonlijker
Mensen zijn steeds meer gaan nadenken over wat soort uitvaart ze willen. Men is steeds beter op de hoogte van wat er op dit gebied allemaal mogelijk is. Uitvaarten worden persoonlijker en minder formeel. De eigen favoriete muziek wordt gedraaid, kaarten en advertenties worden steeds persoonlijker en zelfs bloemstukken kunnen tegenwoordig aansluiten op wie de overledene was of wat hij deed, en niet te vergeten de verschillende locatie keuzes, aldus Marion.

Compleet ontzorgen
Marion is dag en nacht bereikbaar om de mensen zo veel mogelijk te ontzorgen tijdens deze zeer moeilijke periode en alles wat daarbij komt kijken. “Ik begeleid de nabestaanden met het papierwerk. Vanzelfsprekend organiseer ik alles rondom de uitvaart, begraafplaats, crematorium of natuurbegraven, zoals het vervoer, bloemen, grafkist of urn of het opstellen van advertentie.
Daarnaast help ik met het plannen van de ceremonie zelf, inclusief het regelen van een voorganger, muziek, lezingen en andere details, alles volgens de wensen van de overledene en de nabestaanden. Ik adviseer ook over de kosten en bij het selecteren van passende diensten binnen het budget. Na de uitvaart kan men uiteraard ook een beroep op mij doen, bijvoorbeeld voor het regelen van bedankkaartjes en andere zaken.”

Uitvaartdraaiboek
Het is steeds gebruikelijker geworden dat, op een moment dat het nog helemaal niet speelt, familieleden met elkaar overleggen over alles rondom een uitvaart. “Daarom heb ik een uitvaartdraaiboek opgesteld. In dit uitvaartdraaiboek komen alle aspecten die bij een uitvaart aan de orde komen in een logische volgorde aan de orde. Zodat je niets hoeft te vergeten. Dat draaiboek is alleen op papier beschikbaar en kun je aanvragen via info@marionpolman.nl. Wanneer je het hebt ingevuld kun je het op een geschikte plek bewaren.”

Natuurbegraven

Steeds vaker hebben mensen behoefte aan een duurzamere uitvaart. Natuurbegraven is een optie voor mensen die graag in de natuur een laatste rustplaats willen vinden. Bovendien is de ecologische impact minder. Men maakt gebruik van een natuurkist of mand en weinig tot geen bloemen. Nabestaanden hebben daarbij vaak meer vrijheid om de herdenkingsdienst of ceremonie aan te passen aan de natuurlijke omgeving. Bovendien is er geen sprake van dure grafmonumenten en de daarbij behorende langjarige onderhoudskosten.

Besef wel dat de voordelen van natuurbegraven afhankelijk zijn van persoonlijke voorkeuren en lokale regels, dus het is verstandig om dat vooraf goed uit te zoeken. In het werkgebied van Marion kan zij onder meer om natuurbegrafenissen verzorgen in Vorden, Doetinchem, en Arnhem.

www.marionpolman.nl
06 – 55916250
info@marionpolman.nl