Ondernemend

Tuinonderhoud: wat te doen na deze koude maand?

De schaatsen kunnen terug de kast in, het voorjaar breekt aan! De afgelopen maand was zeer koud en droog. Sinds maart 1987 is niet meer zo koud geweest meldde KNMI. En dat heeft uiteraard ook invloed op de natuur en specifiek, op het onderhoud van de tuin.

In een normale maand maart stijgen de temperaturen langzaam. Van 3,5 graag in begin maart naar zo’n 7 graden eind maart. Maar soms ‘roert maart zijn staart’ en kan het nog vriezen of vallen er flinke voorjaarsbuien. Om de vaste planten in de tuin een handje helpen, is het raadzaam om steunen te plaatsen. Deze kun je aanschaffen bij het tuincentrum, of een duurzame oplossing: gebruik snoeiafval (stevige takken) om de andere planten in de tuin mee te ondersteunen.

Maart is de ideale maand voor onderhoud:

  • vaste planten terug te snoeien
  • plant zomerbloeiende bollen
  • snoeien van rozen en heesters
  • bemesten van de tuin
  • grasmaaien (vanaf half maart) Het gras begint boven de 6°C terug te groeien. 

Tuinonderhoud gaat het hele jaar door. Ook al begint het voor sommigen nu pas weer te kriebelen, het is raadzaam om onderhoud in de wintermaanden te doen. De voornaamste reden is omdat de plantengroei dan stil staat. Dat is hét moment om onderhoud uit te voeren zodat u in het voorjaar van een keurig verzorgde tuin kunt genieten. Het onderhoud in de winter laten plaatsvinden heeft nog een voordeel: vaak is het mogelijk om scherpere offertes te krijgen dan in het voorjaar of de zomer. 

Tijd voor iets nieuws?
Om een tuin er echt verzorgd en pico bello uit te laten zien, is het raadzaam om een goed beplantingsplan te hebben. Meestal laat je een dusdanig plan maken op het moment dat je de tuin rigoureus gaat vernieuwen. Het begint dan vaak met oriënteren: wat vindt u mooi? Wat past er binnen het budget? Het is belangrijk om uw ideeën op papier te zetten en goed uit te werken. 

Een beplantingsplan maken
Het maken van een goed beplantingsplan komt best wat bij kijken. Er moet een goede plattegrond zijn van de tuin, de kwaliteit van de bodem moet in kaart worden gebracht en dan is er nog de uitdaging welke vormen en kleuren planten en bloemen goed met elkaar matchen. Om alles in kaart te brengen vergt tijd en geduld. Het lastigste is vaak de vertaling van het plan naar de ‘echte’ tuin. 

Of toch liever een nieuwe droomtuin?
Hoe komen de combinaties en planten keuzes er daadwerkelijk uit te zien? Dat is vaak een inschatting die men moeilijk vindt om te maken. Maar gelukkig is ook daar een oplossing voor. Met de nieuwste software kunnen veel obstakels worden overwonnen. Het is mogelijk om een 3D ontwerp te laten maken van uw tuin. Zo kunt u alvast door uw toekomstige tuin wandelen. Nét echt!

Bent u toe aan een totaal Bij Kok Hoorn is het mogelijk om een dusdanig 3D ontwerp te laten maken en adviezen te krijgen over de tuin en het onderhoud. Daarnaast is Kok hoorn dé allrounder rondom uw huis of bedrijfspand. Wij bieden een totaalpakket op het gebied van (sier)bestrating, riolering en afwatering. Met het juiste materieel en de juiste kennis kunnen wij ook het grondwerk verzorgen. Voor meer informatie of advies kunt u een blik werpen op onze website of een mailtje sturen naar: info@kokhoorn.nl