Ondernemend

Toilet verstopt? Geen paniek! Zo fix je het

Niets zo vervelend als een toilet dat verstopt raakt, toch? Je hebt het druk genoeg zonder dat je je druk hoeft te maken over een overstromende pot. Geen zorgen, ik help je door deze rommelige situatie heen. Hier vind je handige tips en trucs om je toilet weer normaal te laten doorspoelen.

Hoe herken je een verstopt toilet?

Toilet verstopt? Hoe vervelend het ook is – het is gelukkig niet moeilijk te spotten. Als je doorspoelt en het water stijgt in plaats van weg te spoelen, is dat een slecht teken. Het water kan ook langzaam weglopen of zelfs borrelen terwijl het doorspoelt. In het ergste geval komt er water of andere dingen terug omhoog uit de pot. Yikes!

Zelf je toilet ontstoppen

Oké, tijd om je mouwen op te stropen en de handen uit de mouwen te steken. Hier zijn een paar doe-het-zelf-methodes om je toilet weer aan de praat te krijgen.

  1. Gebruik een ontstopper: Zet de ontstopper over de afvoeropening en maak stevige, pompende bewegingen. Dit kan de verstopping losmaken.
  2. Heet water en afwasmiddel: Giet een mengsel van heet water en een beetje afwasmiddel in de toiletpot. Laat het even zitten en probeer dan door te spoelen. Het kan verrassend effectief zijn.
  3. Plopper: Plaats de plopper over de afvoeropening en maak krachtige, duwende bewegingen. Dit kan helpen om hardnekkige verstoppingen los te krijgen.
  4. Ontstoppingsveer: Als niets anders werkt, gebruik dan een ontstoppingsveer. Hiermee kun je dieper in de afvoer komen en de blokkade doorbreken.

Wanneer roep je de hulp van een professional in?

Heb je alles geprobeerd en is de verstopping nog steeds niet weg? Dan is het tijd om een professional te bellen. Een rioolservice heeft de juiste tools en ervaring om je snel uit de brand te helpen. Bovendien kunnen ze checken of er een groter probleem is, zoals een breuk of verzakking in het rioolstelsel. Als je merkt dat de verstopping steeds terugkomt, kan het ook een teken zijn van een structureel probleem dat alleen door een professional kan worden opgelost.

Voorkomen is beter dan genezen

Om te voorkomen dat je toilet weer verstopt raakt, is regelmatig onderhoud een must. Spoel geen dingen door die er niet thuishoren, zoals maandverband, tampons, vochtige doekjes en etensresten. Gebruik niet te veel toiletpapier en vermijd chemische ontstoppingsmiddelen. Deze kunnen schadelijk zijn voor zowel het milieu als je rioolstelsel. Een beetje aandacht en zorg kunnen je toilet in topconditie houden en je heel wat ellende besparen.