Ondernemend

Tips om een betaalbare cv ketel te vinden

Ben je op zoek naar een nieuwe cv-installatie, maar wil je niet te veel geld uitgeven? Dan kan je kiezen voor een betaalbare cv-ketel die toch voldoende warm water levert. De kosten van een goedkope cv-ketel variëren. Dit is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type ketel en het vermogen ervan. Hier ontdek je wat je gemiddeld kunt verwachten qua prijs en welke keuzes invloed hebben op de totale kosten.

Een goedkope ketel

Goedkope cv-ketels kun je vinden variërend in prijs van € 800 tot € 1.200. De uiteindelijke kosten hangen af van het CW-label van de ketel en of je kiest voor een combi cv-ketel. Op zoek naar een speciale aanbieding voor een cv-ketel? Dan kun je nog meer besparen. Vergeet niet om ook de montagekosten mee te rekenen bij de totale investering in je nieuwe verwarmingssysteem. Voor een breed assortiment aan ketels met duidelijke specificaties kijk je op cvkoopjes.nl, zo kan je snel zien welke binnen jouw budget passen.

De soort cv-ketel

Een hr-ketel, wat staat voor hoog rendement, is de meest energiezuinige optie op de markt. Deze optie wordt overal aangeraden als de eerste keuze vanwege het Energielabel A voor verwarming en warm water, of het Gaskeur HR-label. De gemiddelde kosten voor een hr-ketel liggen rond € 2.100, inclusief installatie. De installatiekosten kunnen wel per woning anders zijn. Naast de prijs is het ook belangrijk om te kijken naar hoe het installatiebedrijf energiezuinige instellingen optimaliseert, zoals het waterzijdig inregelen van de ketel, thermostaat en radiatoren (‘cv-tuning’). Dit kan een grote besparing op energiekosten opleveren, jaar na jaar. Naast hr-ketels zijn er ook vr-ketels beschikbaar, en dit staat voor verbeterd rendement. Deze zijn alleen minder energiezuinig en worden voornamelijk nog gebruikt in appartementen zonder geschikte aanpassingen voor rookgasafvoer.

De ketel kopen, huren of leasen

Wanneer je overweegt een cv-ketel aan te schaffen, zijn er verschillende opties: kopen, huren of leasen. Als je besluit tot aankoop, betaal je eenmalig voor de cv-ketel, installatie en toekomstig onderhoud. Eventuele reparaties zijn echter voor eigen rekening. Kiezen voor huren betekent maandelijkse kosten voor de ketel, inclusief onderhoud en dekking voor reparaties. Het nadeel is dat je vastzit aan het contract, wat lastig kan zijn als je flexibel wil blijven. Sommige huurovereenkomsten bieden na het eerste jaar de mogelijkheid om maandelijks op te zeggen zonder kosten, handig voor wie niet zeker is over lange-termijn plannen maar snel actie moet ondernemen bij een defecte ketel. Leasen is een derde optie waarbij je maandelijks betaalt en uiteindelijk eigenaar wordt na afloop van het contract. Dit lijkt op korte termijn voordelig, maar de totale kosten op lange termijn zijn vaak hoger.