Ondernemend

Therapie voor oogaandoeningen door bijziendheid

Garant Opticien Audicien is al ruim 30 jaar gevestigd in winkelcentrum Anklaar te Apeldoorn Noord en weet alles op het gebied van brillen, zonnebrillen, contactlenzen en hoortoestellen. “Wij verkopen kijk- en hooroplossingen, en daar gebruiken wij brillen en hoorapparaten voor”, geeft Nico van Marle, eigenaar van Garant Opticien Audicien, aan. Kwaliteit staat bij hen hoog in het vaandel. Naast dat zij deskundige oogmetingen uitvoeren en de klanten voorzien van passend advies op het gebied van oog- en hoorzorg en gehoorbescherming, hebben zij ook een ruim aanbod aan verschillende monturen. Want ‘het mag er ook goed uitzien’.

Myopie management
De ogen van het gemiddelde Nederlandse kind gaan achteruit. Dit blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC. Steeds meer kinderen hebben op jonge leeftijd een bril nodig om scherp te kunnen zien in de verte. Dit heet myopie, of in de volksmond: bijziendheid.

25 Procent van de 13-jarigen heeft al een bril nodig en dit aantal stijgt ieder jaar weer. Dit is een zorgwekkende stijging. Gelukkig is er een speciale therapie ontwikkeld: DreamLite Myopie Control. Door middel van speciale contactlenzen groeit het oog minder snel. Dit voorkomt vervelende oogaandoeningen zoals staar, glaucoom en netvliesontlating die mensen met bijziendheid in de toekomst kunnen krijgen. Nico van Marle legt uit: “Het wazige zicht komt omdat het oog als het ware te lang wordt. Vooral bij jongeren gaat deze groei snel. De therapeutische lenzen werken als een soort beugel voor het oog en kunnen de groei vaak met de helft vertragen. Helaas, voor onze huidige generatie kinderen, is het aanbod van schermen overweldigend. Ze spelen daardoor gemiddeld minder buiten en kijken minder vaak in de verte. Daardoor verliest een kind eerder zijn of haar vermogen om op die afstand scherp te zien.” 

Myopie management-expert Nico kan goed adviseren welk type nachtlens of type behandeling het beste is voor het kind. “Je hebt harde en zachte lenzen”, vertelt de expert. “De harde lenzen zijn voor alleen ’s nachts en zijn er tot een sterkte van ongeveer -4,50. Het voordeel hiervan is wel dat het kind overdag vrijuit kan rennen, spelen, zwemmen en sporten zonder een bril of contactlenzen. De zachte lenzen worden overdag gedragen. Deze zijn er ook in hogere sterkten.”

Vuistregel
Bij jonge kinderen, van wie beide ouders bijziend zijn, is de kans groot dat ook zij bijziendheid ontwikkelen. Zeker bij veel gebruik van tablets, computerschermen en veel binnen spelen. “De vuistregel is 20-2-20: wissel 20 minuten beeldschermtijd af met 2 minuten kijken naar iets op 20 meter afstand.”

Nico heeft tot nu toe goede reacties ontvangen over de Myopie Control-therapie. “Als u meer advies wil inwinnen, bent u van harte welkom bij ons in de winkel.” Garant Opticien Audicien is maandag tot en met vrijdag geopend van 09.00 tot 18.00 uur en op zaterdag van 09.00 tot 17.00 uur.

 

Saloméstraat 33
7323 TL Apeldoorn
T 055-3662858
I welkom@garant-optiek.nl
W www.garant-optiek.nl