Ondernemend

Theaterwerkplaat de Rode Hoed laat talent groeien

Theaterwerkplaats de Rode Hoed in Zutphen is een plek voor dagbesteding waar theaterproducties en kunstprojecten gemaakt worden door mensen met een zorg- en hulpvraag. Er wordt gewerkt met theater, dans, muziek en film. De creatieve werkplaats Vleugels is ontstaan door de groeiende vraag naar passende dagbesteding voor mensen met autisme. De voorstellingen worden gemaakt vanuit de deelnemers, wat zij inbrengen en waar hun talenten liggen. “Op die manier wordt de voorstelling opgebouwd, alle aspecten die horen bij een voorstelling, denk aan het personage, de kostuums, decor en attributen. Het is zo mooi dat dit dan bijdraagt aan de persoonlijke ontwikkeling en groei. Binnen dit proces zijn we namelijk bezig met de sociaal emotionele ontwikkeling en de groepsdynamiek.” aldus eigenaar van de theaterwerkplaats en theatermaker Kim Stiekema. Ze roept mensen op om ook deel te nemen.

Beter uiten

Waarom is deze vorm van dagbesteding zo succesvol? “We werken met een specifieke groep mensen die zich hiermee heel goed kunnen uiten, ontwikkelen en groeien. En dat gaat ook over het groeien in samenwerken aan het project. Je maakt echt samen de voorstelling. Het is bewezen dat mensen met creatieve therapie en verschillende kunstvormen makkelijker tot expressie komen. Daarom is dit zo’n mooi middel. Onze doelgroep kan zich verbaal niet altijd goed uitdrukken, maar tijdens het werken aan voorstellingen, gaat dat veel makkelijker. Het is niet therapeutisch, maar we werken wel toe naar een goed resultaat waarin plezier en ontwikkeling mooi samengaan. Dat proberen we heel goed af te stemmen. Zo hadden we iemand die heel zacht sprak. In plaats van steeds te zeggen dat hij niet te horen was, kreeg hij een rol waarin groter volume van de stem nodig was. Op die manier werkte hij op een heel ongedwongen en natuurlijke manier aan het volume van zijn stem. Geweldig was dat.”

Wat doen we voor mensen

Voor mensen met autisme hebben jullie Vleugels opgezet. Hoe gaat dat in z’n werk? “Samen met Autismecoach en -expert Caroline van den Sigtenhorst, heb ik dit inderdaad ontwikkeld. Zij merkte namelijk dat er geen passende dagbesteding was voor mensen met deze beperking. En voor deze groep is het juist heel belang[1]rijk dat ze omringt worden met mensen die in de ontwikkeling verder zijn. Ze nemen namelijk alles over wat ze om zich heen waarnemen. Dus als zij kunnen optrekken met mensen die qua creatieve en andere vaardigheden verder ontwikkeld zijn, dan kunnen ze zich daaraan optrekken en ook heel ver komen. We beginnen bij Vleugels altijd met dans, zodat ze in hun lichaam kunnen komen waardoor ze de rest van de dag productiever zijn. Het is op maandag en vrijdag waarop we de ene dag een techniek aanleren en de andere dag hebben ze alle ruimte zich dat meer eigen te maken en daarin door te groeien.”

Je bent van harte welkom

Kunnen er nog mensen terecht? “Er is nog plek in de theatergroep op maandag en dinsdag, de muziekgroep op dinsdag, muziektheatergroep op woensdag, de redactiegroep op woensdag en Vleugels op maandag en vrijdag. Voor deelname aan deze mooie vorm van hulp is een indicatie op dagbesteding nodig. Daarna gaan we samen kijken waarin de deelnemer het beste tot zijn recht komt en zich kan ontwikkelen.”

 

 

 

 

 

 

Isendoornstraat 22, Zutphen
T 06-30149333
E info@theaterwerkplaatsderodehoed.nl
W www.theaterwerkplaatsderodehoed.nl