Ondernemend

Profiteren altcoins van de Bitcoin ETF?

De lancering van Bitcoin ETFs is een belangrijk moment in de geschiedenis van de cryptocurrencymarkt. Met een Bitcoin-ETF kunnen beleggers van over de hele wereld op een erg eenvoudige en gereguleerde manier in crypto beleggen en hun portfolio diverser maken, wat de drempel heel wat lager legt.

Potentiële beleggers moeten nu geen crypto wallets meer openen of een account aanmaken bij een crypto-exchange. Je kan in Bitcoin beleggen zonder effectief Bitcoin te moeten aankopen!

Dit gemak leidt natuurlijk tot een stevige toestroom van zowel particuliere als institutionele beleggers in de cryptomarkt, met een merkbaar positief effect op de prijs van Bitcoin.

Maar hoe zit het met altcoins, de andere cryptomunten? Zoals Joren Verdoes van Bitcoin Magazine aangeeft, zijn er duizenden altcoins op de markt, met elk hun eigen unieke kenmerken en doelstellingen, en er komen er zelfs dagelijks bij. Het aanbod is dus erg uitgebreid, maar profiteren deze op een of andere manier van de Bitcoin ETF?

Ja, op indirecte wijze wel. De komst van de Bitcoin ETF vormt een positieve ontwikkeling voor de crypto markt als geheel. Bitcoin, de eerste, bekendste, duurste en grootste cryptomunt, zal in waarde stijgen, en er zijn een aantal sterke redenen waarom altcoins ook baat kunnen halen uit het bestaan van een Bitcoin ETF.

Algemeen marktvertrouwen

Door de introductie van een Bitcoin ETF (een Exchange-Traded Fund, een fonds dat je op de algemene aandelenbeurs kan verhandelen), zal de crypto markt in het algemeen van een groter vertrouwen kunnen genieten. Een BTC ETF wordt gereguleerd door grote en meer traditionele financiële instanties, zoals de Amerikaanse SEC.

Als overheden en centrale instanties aantonen dat ze vertrouwen hebben in Bitcoin, zullen grote en kleine particuliere beleggers Bitcoin meer zien als een legitiem beleggingsmiddel. Een dergelijke sterke en brede aanvaarding van Bitcoin kan zich vertalen in meer vertrouwen in de cryptomarkt in het algemeen, met een positief effect op altcoins.

Stijgende prijzen

Zoals we reeds duidelijk hebben gemaakt, zorgt de Bitcoin ETF voor een toename in de prijs van Bitcoin. Dit kan een evenredig effect hebben op de prijzen van altcoins, want Bitcoin is de maatstaf, een barometer voor de algemene cryptomarkt. Historisch gezien volgen cryptomunten zoals Ethereum het koersverloop van Bitcoin. Heel wat cryptomunten kan je immers niet rechtstreeks aankopen met euro, je moet dit doen met Bitcoin.

Kapitaalinjectie

Het bestaan van een Bitcoin ETF en de bijhorende aandacht van allerlei soorten beleggers, zal logischerwijze voor een kapitaalinjectie in de bredere cryptomarkt zorgen. Hoewel een Bitcoin ETF zich inderdaad alleen richt op deze specifieke crypto, kunnen beleggers na hun eerste (positieve) kennismaking met cryptocurrency meer willen experimenteren met andere cryptomunten. Dit kan leiden tot een toename van de vraag naar, en uiteindelijk ook de prijs van, altcoins.

Concurrentie

Aan de andere kant kan de ETF en de bijhorende aandacht voor Bitcoin ook een negatief effect hebben op de prijzen van sommige altcoins. Gevestigde crypto beleggers kunnen ervoor kiezen om hun portfolio te herschikken met meer nadruk op Bitcoin, in de verwachting om hier meer winst mee te maken.  Als het bestaande kapitaal in de crypto markt verschuift van altcoins naar Bitcoin, kunnen de kleinere cryptomunten (tijdelijk) dalen in waarde.