Ondernemend
GELDERLAND – In de zorg worden steeds vaker gesprekken gevoerd over de laatste fase van het leven. Groot voorvechter van het zorgplanningsgesprek is Dave Tjan, medisch specialist op de intensive care van Ziekenhuis Gelderse Vallei. Hij legt uit hoe dit gesprek zorgt voor troost en duidelijkheid in een emotionele periode. En waarom het belangrijk is dit op tijd te voeren.
Proactief zorgplanningsgesprek
Zijn collega Harriët Frielink is arts-assistent op dezelfde intensive care en omschrijft het zorgplanningsgesprek als volgt: “In zo’n gesprek komt naar voren wat iemand echt belangrijk vindt in het leven. Als dat duidelijk is, kunnen we samen kijken naar wat nog haalbaar is.”
Dave Tjan vult Harriët aan: “Het is geen lijst invullen en vinkjes zetten. Daarmee bedoel ik dat het een persoonlijk gesprek moet zijn. Geen afvinklijst waarbij we vragen of iemand wel of niet gereanimeerd, beademd of geopereerd wil worden; we willen de gezamenlijke behandelwensen onderzoeken.”
Coalitie van hoop
Dave ziet na zo’n gesprek emoties loskomen: “Naast verdriet is er ook opluchting. Ik denk dat het veel rust geeft bij de familie. Kinderen weten hoe ze hun vader of moeder moeten vertegenwoordigen.” Het verbond dat ontstaat tussen de patiënt, zorgverleners en familie noemt Dave een coalitie van hoop. “Die coalitie van hoop wil zeggen: wij willen het beste in deze fase. En daar staan we allemaal achter.” Hij benadrukt dat we een keuze hebben, ook als het einde van ons leven in zicht is.
Ga op tijd het gesprek aan
Dave wil iedereen op het hart drukken om dit gesprek op tijd aan te gaan. Met je naasten natuurlijk, maar ook met je eigen huisarts, het verzorgingshuis of een arts die jij het beste kent. Meer weten? Ga naar menzis.nl/praatoverjeleven.
Meer aandacht voor Gelderland
Menzis werkt samen in jouw regio om zorg toegankelijk en beschikbaar te houden. Heb jij hulp of zorg nodig? Onze adviseurs helpen je bij al je zorgvragen. Ontdek meer op menzis.nl/gelderland.