Ondernemend

Open haard in huis? Denk hieraan!

Een open haard in huis is enorm gezellig en voegt meteen wat romantiek toe aan jouw interieur. Maar het hebben van een open haard vergt wel veel onderhoud. Doe je dit niet, dan kan het stoken van hout in de open haard gezondheidsproblemen of zelfs brand opleveren. Wij zetten hier de belangrijkste tips voor het onderhoud voor jou op een rij. Denk bijvoorbeeld aan het afsluiten van verzekeringen voor speciale woondiensten waarbij je jaarlijks een schoorsteenveger langs kunt laten komen. Heel handig – op die manier is jouw open haard altijd perfect onderhouden en kun je onbezorgd genieten van het haardvuur.

Laat regelmatig onderhoud uitvoeren
Een belangrijke reden waarom het zo belangrijk is om de schoorsteen regelmatig te reinigen is dat je hiermee brand kunt voorkomen. Dit kan namelijk ontstaan wanneer er niet genoeg zuurstof bij het vuur komt, doordat er vuil in het rookkanaal zit. Hierdoor bestaat er een kans dat het vuur in de schoorsteen doorslaat in een grote brand. Schoorsteen vegen is dus echt iets om niet te vergeten. Durf je het zelf niet aan om het dak op te gaan? Schakel dan een professionele schoorsteenveger in, zodat je er zeker van bent dat de schoorsteen altijd goed functioneert.

Stook met het juiste hout
Een ander belangrijk punt om rekening mee te houden met een open haard is dat je altijd moet zorgen voor de juiste houtsoort. Je kunt niet zomaar elk hout als brandhout gebruiken. Het hout moet goed droog en onbehandeld zijn. Kun jij zelf jouw eigen hout hakken? Zorg er dan wel voor dat je dit hout minstens twee jaar laat drogen. Gebruik eventueel een vochtmeter waarmee je kunt zien of het hout droog genoeg is, zodat je zeker weet dat jouw hout klaar is om de open haard in te gaan.

Denk ook aan het milieu
Wanneer het rookkanaal van de schoorsteen niet goed schoon is, loop je niet alleen risico dat deze stoffen in jouw woning terecht komen en via de ademhaling in jouw longen belanden. Er is ook een kans dat het vervuiling voor het milieu oplevert. Door de rook van het verbranden van hout komen er fijnstof en schadelijke roetdeeltjes vrij. Deze komen via het rookkanaal terecht in de buitenlucht. Bij een schone schoorsteen komt er minder fijnstof vrij. Loop dus geen onnodig risico voor jezelf en het milieu en zorg voor regelmatig onderhoud aan jouw schoorsteen. Zo kun je veilig genieten van een romantisch haardvuur en weet je zeker dat je het milieu niet onnodig belast.