Ondernemend
Niets is zo leuk als het kopen van jouw nieuwe droomwoning in Apeldoorn, Deventer of Zutphen. Toch is het belangrijk om niet door de roze bril te kijken tijdens een bezichtiging. Gelukkig zullen deze tips je een handje helpen om verborgen gebreken en andere narigheden op tijd op te merken.
Laat een bouwtechnisch rapport maken
De eerste tip is er een die we eigenlijk allemaal wel kennen. Toch is het met de huidige woningcrisis erg verleidelijk om een woning te kopen zonder eerst een bouwkundig rapport te laten opstellen. Het is namelijk enkel verplicht als er een bepaalde mate van achterstallig onderhoud is geconstateerd door de taxateur.
Tijdens zo’n bouwkundige inspectie kunnen echter dingen aan het licht komen, die je met het blote oog niet opmerkt. Denk aan een verborgen gebrek als houtrot, of de veiligheid van elektra. Dingen die je later heel wat knaken kunnen kosten, als je ze niet van tevoren weet. Maar wat als je dit toch overkomt?
Ken je rechten als koper als het om verborgen gebreken gaat
De tweede tip is dat je er als koper nooit vanuit moet gaan dat je geen recht hebt op herstel, bijvoorbeeld als je geen bouwkundig rapport hebt laten maken. Het is altijd belangrijk om het gebrek zo snel mogelijk te melden bij de verkoper. Begin dus niet zelf met het opknappen ervan en wacht niet te lang met de melding, wat je het beste kunt doen per aangetekende brief.
Verborgen gebreken kunnen natuurlijk ook uitvallen in het voordeel van de verkoper, bijvoorbeeld bij oudere huizen met een ouderdomsclausule. Toch is het essentieel om het verborgen gebrek, bijvoorbeeld bij een lekkage na aanloop, te laten controleren door een expert. Zij zullen namelijk precies uitzoeken welke mogelijkheden je hebt als koper. Waarbij we meteen bij de derde tip aankomen.
Garanties laten opnemen in het koopcontract
Voorkomen is beter dan genezen en het is dus nog beter om van tevoren de hulp in te schakelen van een expert. Deze deskundigen weten precies hoe je bijvoorbeeld een speciale clausule in het koopcontract kan laten opnemen, zodat de verkoper verplicht is om gebreken die naderhand pas opduiken te herstellen.
Hoewel het iets meer kost, kan het je uiteindelijk echt enorm veel geld besparen en ook nog eens een hoop gedoe. Want niemand heeft zin om verwikkeld te raken in een geschil na het kopen van een woning. Dan wil je er vooral zoveel mogelijk van genieten.
Ga niet af op de mening van anderen
Als je iemand kent die een gelijksoortig probleem heeft meegemaakt, denk aan de eerder genoemde vocht- of lekkageproblemen door een dakkapel, onthoud dan dat de situatie per woning verschillend is. Het is bijvoorbeeld als leek lastig te bepalen of de verkoper wel of niet aansprakelijk is, waardoor het wederom verstandig is om dit te laten bepalen door een juridische deskundige.
Hierbij gaan namelijk heel veel dingen gepaard, van het ontstaan van het probleem tot de informatie in het contract zelf en de mededelingsplicht. Dingen waarvan enkel mensen die hier constant mee bezig zijn van op de hoogte zijn.