Ondernemend

Minder eten weggooien: vijf handige tips om je koelkast efficiënt in te delen

De een heeft een koelkast van vloer tot aan plafond, de ander een tafelmodel ter grootte van een nachtkastje. Toch slaagt menig koelkastbezitter er vaak in om er een onoverzichtelijk geheel van te maken, zodat etenswaren ongezien bederven. Niet zo duurzaam, eten weggooien, ook niet voor je portemonnee en ethisch totaal not done. Hoe deel je je koelkast zo efficiënt mogelijk in?

’s Winters: zet dranken buiten

Vanaf november tot en met februari kunnen veel dranken op het balkon of in de tuin staan, want dan is het in Nederland buiten net zo koud als in de gemiddelde koelkast. Dit kan ook met etenswaren, mits goed verpakt in verband met nieuwsgierige fauna.

Laat groenten en fruit rijpen op de fruitschaal

De kwaliteit van groenten in Nederland wordt steeds beter. Toch zijn bijvoorbeeld tomaten bij aanschaf nog steeds niet rijp en in de koelkast versnel je dat proces allerminst. Zo zijn er meer producten die niet per se in de koelkast hoeven, zoals veel fruit, snacksauzen, taarten en pakken sap die nog niet geopend zijn. Je hebt dus aan een voorraadkast en een fruitschaal veel extra ruimte voor meer producten.

Categoriseer de rekken zorgvuldig

De verschillende rekken deel je zorgvuldig in, bijvoorbeeld in de categorieën ‘Langer houdbaar’, ‘Dit moet op’ en ‘Boter, Kaas & Eieren’. Het laatste genre is de zuivelafdeling, op een ander rek liggen de dingen die je op wilt maken voordat ze over de datum heen schieten (daarover straks meer) en op een derde plank komen de producten die langer goed blijven. Zo zie je in een oogopslag dat je nog van alles in huis hebt. Extra tips: door restjes in kleinere Tupperware over te hevelen, nemen ze minder ruimte in beslag en harde raspkazen zoals Parmezaan bewaar je in een stuk keukenrol. Deze zijn gebaat bij droogte.

Kookzondag

Organiseer zo nu en dan een ‘kookzondag’: op deze dagen snuffel je in kookboeken naar nieuwe maaltijden waarin je restjes kruiden en groenten combineert. Het halve bosje koriander dat je over hebt van een texmexdiner kan in Thaise lekkernijen verwerkt worden. Er zijn pasta’s en soepen waarin je van alles kwijt kunt. De kookzondag heeft weer als voordeel dat je die maaltijden doordeweeks alleen maar hoeft op te warmen. Die verse kruiden (ook peterselie en basilicum) en bijvoorbeeld sla hou je vochtig door er een nat stukje keukenpapier op te leggen. Het zijn immers nog steeds plantjes.

Groentela of juist helemaal geen groentela

In de groentela ontstaat ruimte omdat meer groenten buiten de koelkast goed blijven dan je dacht. Een nog beter idee: verwijder de hele groentela zodat er meer ruimte vrijkomt om bakjes op te stapelen. Vul je deze toch met allerlei groenten en fruit, kijk dan dagelijks even hoe het erbij ligt, want veel soorten kunnen elkaar makkelijk met schimmelvorming besmetten.

Houdbaarheidsdata zijn niet altijd bindend

Tot slot: staar je niet blind op houdbaarheidsdata: deze staan op producten omdat dit wettelijk verplicht is en zeggen lang niet altijd iets over de daadwerkelijke houdbaarheid. Er is wel sprake van verminderde kwaliteit en het kan bedorven zijn, controleer het product daarom goed om te weten of het nog voor consumptie geschikt is.