Ondernemend

Leestips: deze vijf hilarische voetbalboeken gaan amper over voetbal

‘Voetbal is de belangrijkste bijzaak van het leven’, aldus sportverslaggever Kees Jasma. Dat zien we terug in de ontwikkeling van de talkshow Vandaag Inside, die ooit bedoeld was als voetbalprogramma, maar een totaal andere doelgroep aantrok: niet-voetbalfans die vooral de sfeer eromheen zo gezellig vinden. Speciaal voor hen een aantal leestips. Veelal hilarische voetbalboeken waarin de bal zelden rolt.

Topshow en Inside – Michel van Egmond

Vandaag Inside is oorspronkelijk een voetbaltalkshow. Omdat met name vaste tafelgast Johan Derksen intussen zo’n beetje heel Nederland beledigd heeft, hopen veel niet-kijkers al jaren op het moment dat het van de buis gehaald wordt, sommigen zetten daar zelfs hun geld op in. Tot nu toe heeft dat geen winst opgeleverd, het programma is ongekend populair. De voorgeschiedenis, alles wat er achter de schermen gebeurde, is door Michel van Egmond op droog-humoristische wijze opgetekend in het tweeluik Topshow en Inside. Wie toch de spanning op wil zoeken, kan beter op voetbalwedstrijden wedden zoals ze ook wekelijks in het programma doen. Op deze website zijn alle legale bet sites te vinden.

Het 17e: eerbetoon aan alle amateurvoetballers – Elvin Post

Elvin Post doet in dit tragikomische boek verslag van twee seizoenen amateurvoetbal. Hierin speelt het daadwerkelijke spelletje zelden de hoofdrol, het drijft juist vooral de spot met alle clichés uit de wereld van het profvoetbal. De bus parkeren, vanaf nu is elke wedstrijd een finale, dit mag natuurlijk niet, we kwamen niet aan voetballen toe, we vergeten onszelf te belonen, als die bal erin gaat krijg je een heel andere wedstrijd – ze zijn allemaal verwerkt in Het 17e.

Theo Janssen – Op pad met de dikke prins – Marcel van Roosmalen

Marcel van Roosmalen bewees al met meer boeken, al dan niet voetbal-gerelateerd, dat hij heel anders tegen de samenleving aankijkt. De poging om de biografie van Vitesse-, FC Twente- en Ajax-ster Theo Janssen op te tekenen strandde in een balorig verhaal dat geen kant op gaat: de eigenzinnige spelmaker wilde immers niet te veel van zichzelf prijsgeven. Het gaat over patat eten, winden laten, maar ook over Janssens gortdroge maar logische kijk op de ook volgens hem enigszins losgeslagen voetbalwereld.

Vak 127 – Menno Pot

Hoe functioneert een vriendengroep die bestaat uit vier Ajax-supporters, die geen wedstrijd (willen) missen? Vak 127 gaat over veel meer dan een club aanmoedigen. Loyaliteit, vriendschap, liefde, maar vooral de (on)wil om volwassen te worden zijn mooie rode draden in deze roman, die van oefentoernooi tot Europese kraker leidt, van kroeg naar plein en van zwangerschap en geboorte tot discotheek in Salou. Het is een ruig verhaal, opgeschreven vanuit typisch Amsterdams oogpunt: even arrogant als kritisch. In het stadion voelen de hoofdpersonen zich veilig, het normale leven wordt gezien als de horror daarbuiten.