Ondernemend

Kies je voor een e-bike of speed pedelec?

De populariteit van elektrische fietsen neemt de laatste jaren sterk toe. Veel mensen gebruiken een e-bike om zich snel en gemakkelijk te verplaatsen, zonder de inspanning van een traditionele fiets. Er zijn echter verschillende soorten elektrische fietsen op de markt, waaronder speed pedelecs. In dit artikel bespreken we de verschillen tussen e-bikes en speed pedelecs.

Wat is een e-bike?

Een elektrische fiets, ook wel bekend als een e-bike, is een fiets die wordt aangedreven door een elektromotor. De motor wordt aangedreven door een batterij die op het frame is gemonteerd. De motor helpt de fietser bij het trappen, waardoor het fietsen minder vermoeiend wordt. E-bikes hebben verschillende standen, zodat je de mate van ondersteuning kunt aanpassen aan jouw voorkeuren.

Een e-bike is in Nederland volgens de wetgeving een fiets met trapondersteuning tot 25 kilometer per uur en een motor van maximaal 250 watt. Je hebt geen helm nodig op een e-bike, en je hoeft geen verzekering af te sluiten.

Wat is een speed pedelec?

Een speed pedelec is een elektrische fiets die ondersteuning biedt tot wel 45 kilometer per uur. Dit type elektrische fiets heeft een krachtigere motor dan een e-bike en wordt ook wel een high speed e-bike genoemd. Een speed pedelec heeft een kenteken en valt daarmee onder de categorie van bromfietsen. Dit betekent dat je een helm moet dragen, een verzekering nodig hebt en dat je de fiets niet mag gebruiken op fietspaden.

Speed pedelecs hebben vaak een sportiever design dan e-bikes. De motor van een speed pedelec is krachtiger dan die van een e-bike en kan een hogere snelheid behalen. Dit type elektrische fiets is daarom geschikt voor mensen die grote afstanden afleggen en snel willen reizen.  Google eens op “beste speed pedelecs” om een beeld te krijgen van de beste der besten.

Welke fiets is geschikt voor jou?

Als je op zoek bent naar een elektrische fiets, is het belangrijk om na te denken over jouw behoeften en de afstanden die je wilt afleggen. Als je vooral kleine afstanden wilt afleggen en niet sneller dan 25 kilometer per uur wilt fietsen, is een e-bike een goede keuze. Als je grote afstanden aflegt en sneller wilt fietsen, is een speed pedelec geschikter. Houd er wel rekening mee dat je een helm moet dragen en een verzekering nodig hebt als je op een speed pedelec fietst.

Tot slot is het belangrijk om te bedenken dat een speed pedelec duurder is dan een e-bike. Als je een beperkt budget hebt, is een e-bike waarschijnlijk de betere keuze. Het hangt er dus allemaal af van de behoefte en je eigen budget.