Ondernemend

Keuzehulp! Hout-, pellet- of elektrische kachel?

Tientallen merken en honderden soorten! Als u zich aan het oriënteren bent op de aanschaf van een kachel kan dat best verwarrend zijn. Keuzestress ligt op de loer want u wordt overspoeld met informatie, producten en reviews. We zetten hier de voordelen en verschillen op een rij.

Er zijn grote verschillen tussen de houtkachel, de pelletkachel en de elektrische kachel. Dat geldt niet alleen voor de brandstof maar ook voor de functionaliteit. Waar wilt u hem voor gebruiken? Voor welke ruimte? Stookt u voor de gezelligheid of is het de primaire warmtebron in huis?

 

Houtkachel: gezellig, sfeervol en romantisch stoken

Een houtkachel in huis is sfeervol. Het knisperende hout heeft iets natuurlijks, het is écht. Ooit behoorde het tot de menselijke mogelijkheden om te overleven; het was dé uitvinding van de mens. Nu is het een sfeervolle warmtebron in huis.

 

Waar let u op bij de aanschaf?

Ten eerste moet een houtkachel nooit te zwaar zijn in zijn warmteafgifte. Het is vervelend als u de kachel aansteekt en het binnen de kortst mogelijke tijd 30 graden is in de woonkamer.

Daarom is ook de plaats van een houtkachel in de woning belangrijk. Een centraal geplaatste houtkachel zal een betere warmteafgifte hebben en zal daarom ook efficiënter zijn.

 

Waar plaats je een houtkachel?

Het is lang niet altijd mogelijk om hem centraal te plaatsen. Er moet rekening gehouden worden met de schoorsteen. Deze moet op zo’n manier geplaatst kunnen worden dat er niet te veel verslepingen (bochten) zijn. Het is ook belangrijk om te controleren of de kachel niet teveel gesmoord wordt. Er wordt dan veel meer roet en creosoot afgezet in de schoorsteen waardoor de kans op overlast in de buurt of op een schoorsteenbrand vergroot wordt.

 

Elektrische kachel: vuur door enkel één druk op de knop

U steekt de stekker in het stopcontact en u heeft vuur. In veel gevallen is dit het enige wat u moet doen om een sfeervuur in uw woonkamer te krijgen. Tegenwoordig zijn er veel verschillende soorten en maten elektrische kachels en haarden met of zonder afstandbediening. Er is keuze uit vrijstaande kachels, wandhanghaarden of inbouwhaarden. Deze inbouwhaarden kunnen bijvoorbeeld in een wandmeubel worden ingebouwd in combinatie met een televisie. Ook zijn er prachtige combinaties met schouwen.

 

Pelletkachel: gezelligheid van een houtkachel en de luxe van een gashaard

Een pelletkachel is een kachel die gestookt wordt met korrels van geperste houtsnippers: pelletkorrels. De aanvoer van pellets, de snelheid van de ventilator en de hoeveelheid warme lucht die door de ventilator wordt afgegeven is volledig instelbaar en gaat voor de rest automatisch.

Wees bij de aanschaf altijd bedacht op het volgende. Er wordt vaak gezegd dat een pelletkachel rechtstreeks achter de kachel door de muur kan met zijn rookgasafvoer. Alle zichzelf respecterende merken pelletkachels zullen dit nooit adviseren. Sterker nog, het is eigenlijk zelfs verboden. Tevens is het een sprookje dat een pelletkachel geen onderhoud nodig heeft. Zowel de kachel als het rookkanaal hebben aandacht nodig.

 

Meer advies nodig?

Als u op zoek bent naar een kachel of (open)haard in Overijssel kunt u bij Krul Alltech terecht. Wij hebben meer dan 700 kachels en haarden van 65 verschillende merken. Wij geven degelijk en eerlijk advies, 52 weken per jaar, 6 dagen per week. Ons ervaren team helpt u graag bij het kiezen van een kachel die bij u past. Wilt u snel advies? U kunt ons bereiken op het telefoonnummer 0226-357900.