Ondernemend

Info over de djembe dans

West-Afrika bruist van de muzikale energie, met een rijke traditie in percussie en dans die nog steeds sterk aanwezig is. Vandaag de dag kun je deze levendige muziek en dans nog steeds ervaren op straatfeesten en tijdens festivals. Ook in traditionele West-Afrikaanse balletten zie je nog een heleboel djembe muziek- en dansvormen. Laten we er eens dieper op ingaan!

Afrikaanse muziek en dans

De meeste djembe-dansworkshops draaien om de energieke Malinke muziek uit Guinee. Hierbij worden niet alleen djembes, maar ook doun-douns gebruikt. Dit zijn grote bastrommels die in verschillende maten en tonen komen. Deze trommels voegen een diepe basmelodie toe aan de muziek. Ze worden met stokken bespeeld en helpen mee aan het polyritmische karakter van onze muziek, waarbij elk instrument zijn eigen unieke ritme toevoegt aan het geheel. Je kunt hiervoor ook een djembe workshop volgen!

Kenmerken van djembe muziek

Wat maakt djembe muziek echt uniek? De intense communicatie tussen de muzikanten en de sterke verbinding met dans en zang. De muzikanten moeten een uitstekend gevoel voor timing hebben en gebruiken complexe ritmes die net naast de maat vallen. Door de polyritmische structuur speelt elk instrument zijn eigen ritme en dat vormt samen een melodieus geheel. Dit kan alleen worden bereikt door goed naar elkaar te luisteren en samen te werken.

Instrumenten in de djembe dans

In de djembe dans worden verschillende traditionele Afrikaanse instrumenten gebruikt. Samen met de djembe vormen de sangban, kenkeni en doundouns het hart van het ensemble. De sangban, ook wel ‘het hart’ van de muziek genoemd, speelt variërende patronen die het ritme en de dans ondersteunen. De kenkeni, bekend als ‘de motor’, zorgt voor de ritmische drive, terwijl de doundouns voor de diepe baslijnen zorgen die de muziek structuur geven en verrijken.

Afrikaanse dansstijl

De dansstijl in djembe workshops is diep geworteld in de Malinke tradities van Guinee en kenmerkt zich door levendige ritmische bewegingen. De dansers treden op blote voeten op, met een focus op een stevige, aardse basispositie en -stappen. Hierdoor kunnen ze veerkrachtig bewegen vanaf de grond. Deze dans is polyritmisch en vereist isolaties van verschillende lichaamsdelen, vloeiende bewegingen van de ruggengraat en contracties en rotaties die de expressiviteit van de dans verhogen.

Wat betekent dat voor de cultuur?

In West-Afrika is djembe dans een belangrijk onderdeel van het culturele en sociale leven. Het is meer dan alleen artistieke expressie; het brengt ook gemeenschappen samen. De muziek en dans spelen een belangrijke rol bij traditionele ceremonies, feesten en professionele podiumkunsten. Jongeren beginnen vaak al op jonge leeftijd met het leren van deze kunstvormen. Heb jij er al ervaring mee?