Ondernemend

Hoe vind je geschikte kandidaten voor je openstaande vacatures?

Het is de vraag waar veel bedrijven anno 2023 mee worstelen. Vacatures staan vaak maandenlang open zonder dat zich een geschikte kandidaat meldt. Soms worden ze uiteindelijk dan maar offline gehaald omdat er simpelweg geen respons op komt. Maar op die manier heb je dus wel een probleem binnen je bedrijf of instelling om de werkzaamheden uit te voeren. Dit kan leiden tot stress en burn-out klachten bij het personeel dat al in dienst is.

Online adverteren is de norm

Vooral voor het vervullen van vacatures die specifiek zijn is online adverteren een uitkomst. Zoek je een clinical research associate dan is de kans groot dat je die niet vindt als je alleen adverteert via standaard platforms zoals Indeed of Jobbird. Hier zoeken vooral mensen die op zoek zijn naar veel gevraagde vacatures zoals schilder, schoonmaker, telefoniste of financieel expert. Zodra het specifieker wordt is het vaak effectiever om te kiezen voor een platform dat zich richt op een speciale doelgroep.

Zoek contact met scholen

Vaak is het nodig om jongeren die hun beroepskeuze nog moeten maken te interesseren voor je business. Steeds meer steden organiseren speciale beurzen waar jongeren zich kunnen oriënteren op hun toekomst. Bedrijven presenteren zich om te laten zien wat ze doen. Op die manier kunnen scholieren een gerichte keuze maken voor een vervolgopleiding. Op die manier kunnen ook life science vacatures en vacatures in het onderwijs en de zorg worden vervuld omdat er gekwalificeerd personeel beschikbaar is.

Deel je vacature via sociale media

Als bedrijf kun je veel baat hebben bij een account op sociale media zoals Instagram en Facebook. Door hier je vacature te delen bereik je hopelijk een breed publiek. Mensen die je vacaturemelding zien kennen misschien iemand die interesse heeft en voldoet aan je eisen. Een andere optie die je kunt overwegen is om minder zwaar te tillen aan de functie eisen. Natuurlijk wil je graag iemand die het werk goed zal doen. Maar heeft diegene echt een afgeronde Hbo-opleiding en tien jaar ervaring nodig? Is het wellicht een optie om iemand aan te nemen die aangeeft graag en snel te leren zodat diegene zich binnen de kortste keren thuis voelt bij het bedrijf? Vaak heb je daar uiteindelijk meer aan. Bedenk ook hoeveel kennis je zelf nog toepast in je werk die je tijdens je opleiding hebt geleerd. Je zult versteld staan van de uitkomst van zo’n zelfonderzoek.

De toekomst van de Nederlandse arbeidsmarkt

De toekomst voor veel beroepen ziet er niet goed uit in Nederland. Er zijn te weinig kandidaten en soms ook te weinig opleidingsplaatsen om nieuwe mensen klaar te stomen voor de arbeidsmarkt. Er dreigt een groeiend en blijvend tekort in tal van sectoren. Het probleem daarbij is dat vooral laaggeschoold werk soms verdwijnt. Daar komt nieuw werk voor terug waarvoor meer kennis en vaardigheden nodig zijn. Een goed en stabiel opleidingsniveau is daarvoor heel belangrijk.