Ondernemend

Hoe kies je het perfecte wachtwoord?

De wereld verandert constant en wij moeten bijblijven, ook op digitaal vlak. De kloof op het gebied van digitale vaardigheden is voor veel bedrijven en hun medewerkers een dwingend probleem. Er zijn geen tekenen dat die kloof krimpt – in feite lijkt de vraag naar digitale kennis alleen maar toe te nemen. Online veiligheid is daar een belangrijk onderdeel van. Maar hoe weet je als leek of je wachtwoorden wel een opfrisbeurt kunnen gebruiken? In dit artikel van bespreken we hoe je zorgt dat je gegevens en wachtwoorden online veilig zijn. 

Waarom zijn onze wachtwoorden zo belangrijk?
Onze wachtwoorden waren altijd al een essentieel onderdeel van online veiligheid, maar door recente hacks wordt dit steeds belangrijker. We gebruiken wachtwoorden voor bijna alles, van onze e-mailaccounts tot onze bankrekeningen, zowel privé als op het werk. Ontkomen doe je er dus niet aan, maar veel mensen hebben een probleem met het onthouden van wachtwoorden. Dit komt omdat we gemiddeld 67 wachtwoorden per persoon moeten beheren.

Omdat het erg vervelend kan zijn wanneer je je wachtwoord vergeet, kiezen mensen vaak voor makkelijk te raden wachtwoorden die ze kunnen onthouden. Dat is waar het mis gaat en waar hackers met simpele tools je wachtwoord kunnen ontfutselen. Het is raadzaam om na te gaan of je wachtwoorden niet opgenomen zijn in de Express-VPN veelvoorkomende wachtwoordenlijst.

 

Wachtwoorden hoef je niet te onthouden

Uit een enquête van Kassa blijkt dat 61% van de deelnemers wachtwoorden vergeet. De oplossing voor al die wachtwoorden is een wachtwoordmanager. Deze tool helpt je bij het beheren van je wachtwoorden en maakt makkelijker om van accounts te wisselen door een hoofdwachtwoord te maken dat aan al je wachtwoorden gelinkt is. Zo hoef je dus nog maar één wachtwoord te onthouden.

Maar hoe kies je een sterk hoofdwachtwoord? Het kiezen van een sterk wachtwoord is noodzakelijk om al onze online accounts te beschermen. Helaas is het niet altijd makkelijk om een goed wachtwoord te bedenken.

Er zijn meerdere factoren om te overwegen bij het bedenken van je nieuwe wachtwoord. Ten eerste moeten alle werkgerelateerde wachtwoorden lang en uniek zijn. Hoe langer hoe beter, want dan is het voor hackers moeilijker te raden. Denk aan 15 tekens in plaats van slechts 8. Vermijd ook gemakkelijk te raden woorden zoals wachtwoord1234.

Ook toegankelijke persoonlijke informatie, zoals je geboortedatum of de naam van je partner of kinderen kun je beter niet gebruiken. Zorg er ten slotte voor dat je een combinatie van letters, cijfers en symbolen gebruikt om de sterkte van je wachtwoord verder te vergroten.

Gebruik een passphrase
Een goede manier om ervoor te zorgen dat je wachtwoorden veilig zijn is het gebruik van een passphrase of een wachtwoordzin, in plaats van één woord. Passphrases zijn moeilijker te kraken dan traditionele wachtwoorden. Een passphrase is, zoals je kunt lezen in de definitie op computerwoorden.nl, een reeks ongerelateerde woorden die aan elkaar worden geregen om een uniek en complex wachtwoord te maken. “lezen+aardappel+slapen+spinazie+@+9781” bijvoorbeeld, zou een degelijke passphrase kunnen zijn.

Door deze tips op te volgen, kun je ervoor zorgen dat je alles doet om je online accounts en je persoonlijke gegevens te beveiligen. Uiteraard is het belangrijk om up-to-date te blijven van de laatste trends op het gebied van online veiligheid.