Ondernemend

Hoe je sedumdak te onderhouden?

Een sedumdak neemt toe in populariteit. Geen saaie traditionele zwarte daken meer, maar leuke Sedum en een diversiteit van kruidenmixen op je dak. Het regenwater wordt dan opgevangen op het dak en wordt opgenomen door de planten. Hierdoor komt er veel minder water in het riool. Het is ook nog eens heel onderhoudsvriendelijk. Maar niet helemaal onderhoudsvrij. Ondanks dat een groendak vaak sterke sedumplanten bevat heeft het toch nog een beetje onderhoud nodig. Daarnaast geeft de gemeente Apeldoorn subsidie voor particulieren tot maximaal €30 per m² met een maximum van €2500 per aanvraag. Voor bedrijven is er een vergoeding voor maximaal 50% van de kosten en niet meer dan €25.000 per aanvraag.

4 tips voor het onderhoud van een Sedumdak

Met aandacht voor onderstaande vier punten kun je in lengtes van jaren genieten van een prachtig Groen dak.

Onkruid verwijderen
Door de wind kunnen ongewenste zaden in het groendak belanden en tot ontkieming komen. Het is aan te raden deze te verwijderen om het onkruid niet het Sedum te laten overwoekeren. Het is overigens geen probleem om het groendak te belopen, het Sedum is hier sterk genoeg voor.

Bewatering
Voor een goed functionerend groendak is het belangrijk dat de watertoevoer goed op orde is. Zorg ervoor dat in droge perioden (meer dan 3-4 weken droogte), je het Sedum voorziet van wat water. Twee keer per week is voldoende om het Sedum toch mooi te houden door het te blijven voorzien van vocht. Het beste tijdstip om dit te doen is in de avonduren. In ieder geval niet in de uren op de dag waarop de zon het felst is. Dit kan zorgen dat de bladeren planten verbranden door het zonlicht in combinatie met water. Heb je geen mogelijkheid om te bewateren? Op zich is dat niet erg. Sedum is zeer sterk en sterft niet zomaar. Voor een zomer lang groen is het wel de aanbeveling om wat water te geven.

Bemesten
Zorgt dat je twee keer per jaar mestkorrels op het Sedumdak aanbrengt om te zorgen dat het groendak een jaar rond voldoende voeldingstoffen tot zijn beschikking heeft. Hierdoor blijf je een mooi groen en gevarieerd Sedumdak behouden. Het beste kun je hier specifieke groendak meststoffen voor gebruiken. Deze zijn qua voedingstoffen optimaal afgestemd op Sedumplanten.

Waterafvoer
Tot slot is het belangrijk om af en toe te controleren of er geen vuil ophoopt in de gootafvoeren op het dak. Het is belangrijk om overtollig water af te voeren van je dak en te voorkomen dat je groendak te veel water krijgt.