Ondernemend

Hoe het kantoor productief inrichten?

Het kantoor is een plaats waar mensen samenkomen om te werken en productief te zijn. Om een omgeving te creëren die bevorderlijk is voor de productiviteit, is het belangrijk om het kantoor zo in te richten dat samenwerking en een efficiënte workflow worden bevorderd. Ergonomisch meubilair kan bijvoorbeeld helpen om vermoeidheid te verminderen en de werkhouding te verbeteren, terwijl goed geplaatste opbergoplossingen kunnen helpen om de werkruimte georganiseerd te houden. Door met verschillende factoren rekening te houden, kun jij een werkruimte creëren dat zowel comfortabel, functioneel als productief is. Wij geven je een aantal tips.

  1. Kies een kleurenschema dat u een productief gevoel geeft

Als het gaat om het inrichten van je kantoor, is het belangrijk om een kleurenschema te kiezen dat jou en je werknemers een productief en gemotiveerd gevoel geeft. Voor sommige mensen betekent dat het kiezen van heldere, stimulerende kleuren zoals geel of oranje. Anderen geven de voorkeur aan meer rustgevende tinten zoals blauw of groen. Als je niet zeker weet wat voor jou het beste zal werken, overweeg dan wat onderzoek te doen naar de psychologie van kleur. Zo kom je erachter welke kleur het beste past bij jouw kantoor. En onthoud: houd het niet op alleen wit. Spelen met kleuren mag!

Als je moeite hebt om te beginnen, zijn hier een paar suggesties:

– Blauw: Uit een onderzoek blijkt dat mensen die in een blauwe omgeving werken productiever en alerter zijn dan mensen in andere kleuren. Blauw wordt ook geassocieerd met kalmte en sereniteit, waardoor het een goede keuze is voor een kantoorruimte.

– Groen: Net als blauw is groen een andere kleur die in verband wordt gebracht met een betere concentratie en productiviteit. Groen wordt ook verondersteld om de creativiteit te bevorderen. Is creativiteit iets wat belangrijker is op jouw werkveld? Maak dan gebruik van groen als kleur.

– Geel: Geel wordt vaak gebruikt in kantoren omdat men gelooft dat het de energieniveaus verhoogt en positief denken bevordert. Wees echter voorzichtig dat je niet te veel met deze kleur doet. Te veel geel kan immers overweldigend zijn en het moeilijk maken om je te concentreren.

  1. Voeg planten toe

Iedereen die wel eens een dag in een benauwd kantoor heeft gewerkt, weet dat een slechte luchtkwaliteit een negatieve invloed kan hebben op zowel je fysieke als mentale gezondheid. Gelukkig zijn er een paar eenvoudige stappen die je kunt nemen om de luchtkwaliteit in jouw kantoor te verbeteren. Een van de eenvoudigste manieren om dit te doen is het toevoegen van planten. Planten helpen om schadelijke gifstoffen uit de lucht te filteren, waardoor er schonere lucht overblijft om in te ademen. Ze helpen ook de luchtvochtigheid te verbeteren, wat goed kan zijn voor de gezondheid van zowel de huid als de luchtwegen. Naast het verbeteren van de luchtkwaliteit, kunnen planten ook helpen bij het creëren van een meer natuurlijke sfeer in je kantoor. Dit kan jou en je collega’s helpen om jullie meer ontspannen en productiever te voelen, waardoor het gemakkelijker wordt om de werkdag productief in te vullen. Als je op zoek bent naar een manier om je kantooromgeving te verbeteren, is het toevoegen van planten een goede plek om te beginnen.

Ben je niet goed in het onderhouden van planten? Kleed het kantoor aan met echte en én nep planten. Doe gek en zet een bos bloemen van technic Lego op je bureau. Er zijn genoeg mogelijkheden om de natuur naar kantoor te brengen.

  1. Hang foto’s of posters op

Wanneer de meeste mensen denken aan kantoorinrichting, denken ze meestal aan zaken als bureaus, stoelen en misschien een paar foto’s aan de muur. De inrichting van een kantoor kan echter een grote invloed hebben op de stemming en motivatie. Als je jezelf omringt met dingen die je inspireren, kan dat helpen om de productiviteit en creativiteit te verhogen. Er kunnen bijvoorbeeld foto’s worden opgehangen van landschappen of succesvolle mensen in je branche. Hang posters op met motiverende quotes of afbeeldingen dat het team motiveert. Voeg nog kleine accessoires toe die passen bij de afbeeldingen, zodat het kantoor een geheel wordt. Van natuur, ornamenten tot persoonlijke accenten zoals star wars figuren. Door je kantoorruimte te personaliseren met dingen die je inspireren, kun je een omgeving creëren die helpt de bedrijfsdoelen te bereiken.

  1. Investeer in comfortabel meubilair

Bij het inrichten van je kantoor is het belangrijk om te investeren in meubilair dat comfortabel en ondersteunend is. Jij en collega’s zullen er immers veel tijd aan doorbrengen.

Zoek daarom stoelen uit met een goede ondersteuning voor de rug en nek. Zorg voor een bureau dat in hoogte verstelbaar is, zodat je niet voorover hoeft te leunen. Het is ook belangrijk dat er voldoende licht is op je werkplek. Te veel schittering kan schadelijk zijn voor uw ogen, dus overweeg te investeren in een verstelbare lamp.

  1. Houd het bureau schoon

Een rommelig bureau kan een grote bron van stress zijn. Het zoeken naar hetgeen dat je nodig hebt wordt lastig, waardoor je er niet zo productief mogelijk door kunt werken. Gelukkig zijn er een paar eenvoudige trucs die je kunnen helpen je bureau opgeruimd te maken en weer controle te krijgen over je werkplek. Een van de eenvoudigste manieren om je bureau te organiseren is het gebruik van manden en dozen om spullen in op te bergen. Manden zijn ideaal voor kleine bureauartikelen als pennen en paperclips, terwijl dozen kunnen worden gebruikt voor grotere items zoals boeken en mappen. Decoratieve manden en dozen zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en materialen, dus het is gemakkelijk om er een te vinden die bij de stijl van het kantoor past. Wil je dat je collega’s zich ook houden aan een schoon bureau? Stel een regel op dat het bureau wekelijks wordt opgeruimd. Zo houd je de productiviteit op kantoor hoog.

  1. Stel de werkplek ergonomisch in

Als er op kantoor veel achter de computer wordt gewerkt, is het belangrijk dat de werkplek ergonomisch wordt ingericht. Dit betekent dat het computerscherm op de juiste hoogte moet staan. Een te hoog of te laag scherm kan leiden tot nekklachten en hoofdpijn. Je moet er ook voor zorgen dat het scherm in de voor u juiste hoek staat. De bovenkant van het scherm moet zich op ooghoogte bevinden, en het midden van het scherm moet ongeveer 15 tot 20 cm van uw gezicht verwijderd zijn. Als de stoel hoger of lager hiervoor lager gezet moet worden om dit te bereiken, doe dat dan. Zorg dat de bureaustoel ook aansluit aan het bureau. Investeer in een verstelbaar toetsenbordblad om te voorkomen dat polsen pijn gaan doen.