Ondernemend

Hoe een paard je leven kan veranderen

Je leven in overvloed, vanuit kracht kunnen leven en accepteren dat er dingen soms niet gaan zoals je het liefst zou willen, is een hele kunst. Hierbij is de hulp van buitenaf via een coach soms heel welkom. Maar welke coach of hulpverlener kies je dan? Zeker met wachtlijsten in de zorg blijkt het niet gemakkelijk om snel passende hulp te vinden. Paardencoach Liesbeth van Vreeswijk van Bravoure Paardencoaching, zegt erover: “Voor mij bleken paarden de beste, duidelijkste en meest liefdevolle coach op mijn weg naar gezondheid, geluk en succes, ondanks dat ik ermee uit mijn comfortzone moest treden.”

Een paard spiegelt om te kunnen overleven
Paarden leven in kuddes en ze moeten optimaal met elkaar samenwerken om te kunnen overleven. Hoe is dat toe te passen op coaching? “Deze samenwerking is gebaseerd op stille communicatie, via lichaamstaal, zodat de roofdieren de paarden niet horen. Wanneer een paard niet snel genoeg reageert op het signaal van een kuddegenoot en dus niet snel genoeg vlucht met de kudde, is het ten dode opgeschreven. Er is geen tijd om uitgebreid te overleggen, voor beleefdheidsvormen, miscommunicatie, of discussie. Een paar seconden kunnen het verschil maken tussen leven en dood. Dit is de reden dat als één van de paarden angst voelt, het niet aan zijn gevoel zal twijfelen maar er direct op zal reageren. Daarom zijn ze ook zo geschikt voor coaching, want ze zien mensen als een onderdeel van hun kudde. Zij zullen hen dus ook spiegelen: zeer nauwkeurig, net zoals bij andere paarden. Er is geen ruis, want beleefdheidsvormen bestaan niet. Zij hebben geleerd dat het goed is te vertrouwen op het instinct en de kudde te spiegelen.”

Effect op individu of organisatie
Hoe kan het van betekenis zijn op het individu en een organisatie? “Individueel gezien kan het zijn dat iemand moeilijk boos of verdrietig kan zijn, omdat dat je overlevingsstrategie is geworden. Vaak uit ervaringen vanuit de familiegeschiedenis, ziekte of trauma’s. De paarden raken onmiddellijk dat aan wat je lastig vindt om naar te kijken, of waar je onbewust liever voor wegloopt. Ze zorgen ervoor dat je in contact komt met je ware zelf en daardoor kun je betere keuzes maken. Een team of organisatie kan door de paarden inzichten krijgen die in een normaal werkoverleg nooit naar boven komen. De paarden laten je onmiddellijk en zonder oordeel zien wat buitengesloten wordt. Dat weten ze feilloos aan te wijzen en te duiden. Al deze informatie kan ertoe leiden dat mensen op de werkvloer weer eigenaarschap nemen en daarmee betere resultaten behalen.”

De sessie
Hoe gaat een sessie dan in zijn werk? “Allereerst is er een intake die ik vrij kort houd. Dit om zo veel mogelijk ongefilterd en onbevooroordeeld te kijken hoe de paarden reageren. In ons brein zitten dus de ervaringen en verhalen die gevormd zijn door ons verleden. Vaak niet in overeenstemming met de werkelijkheid. Dan vraag ik iemand of een team een plek in te nemen in de paardenbak waar de paarden vrij in rond lopen en de sessie begint. De paarden reageren op een intrede in de harmonieuze kudde: als een steentje dat valt in roerloos water en waardoor kringen ontstaan. Dit verhoogt de druk in het systeem en paarden willen dat verlagen. Dit laten ze zien door hun gedrag, signalen en hun plek waar ze staan. Of de druk toe- of afneemt is afhankelijk van iemands positie en houding ten opzichte van de paarden. Met het testen van verschillende interventies bekijk ik hoe de situatie zich ontwikkelt en bespreek dat met jou of je team. Ik vraag je bijvoorbeeld een andere plek in te nemen in de bak of laat je erkennende zinnen uitspreken: ‘ik ben boos/verdrietig’ en de weg naar ‘herstel’ ligt open.”


Smeestraat 35, 6961 KA Eerbeek
T 06-41583771
E info@bravourecoachingmetpaarden.nl
W www.bravourecoachingmetpaarden.nl