Ondernemend

Hier moet je aan denken voor je het huis gaat schilderen

Om ervoor te zorgen dat het huis jarenlang mooi blijft, moet het op de juiste manier onderhouden worden. Schilderen is daar een belangrijk onderdeel van. Omdat de voorbereiding het halve schilderwerk is, volgen hier een aantal tips hoe je het schilderwerk goed kunt voorbereiden.

Overzicht

Voordat je begint met de voorbereidingen, is het goed om voor jezelf een overzicht te maken. Wat moet er allemaal precies gebeuren? Ga je alles zelf schilderen, of heb je liever ook hulp van een schilder? Misschien moeten de buren ook hun huis opnieuw schilderen, zodat je een goede prijs voor een schilder kunt bedingen? Denk ook na over wat er rondom het huis aanwezig is, zoals planken, schuttingen en opbergruimtes. Als deze ook opnieuw geschilderd moeten worden, is het handig om dat meteen mee te nemen.

Kies een kleur

Het is altijd makkelijker om een verf te kiezen in een ​​kleur die je op een huis geschilderd hebt gezien, dan om te kiezen uit een klein kleurmonster. Kijk dus goed rond. Zie je een huis in een kleur die je inspireert? Of wil je het huis opnieuw verven in dezelfde kleur? Misschien in dezelfde kleur maar met een iets andere tint? Ook is het belangrijk om na te denken over welke kleur de ramen, deuren en eventuele plinten van de woning moeten krijgen. Deze moeten uiteraard aansluiten bij de kleur van de gevel. Houd er ook rekening mee dat de kleur die je kiest zowel bij de zonnige periode als bij de donkere maanden van de winter moet passen.

Doe het voorbereidende werk

Kijk goed welk reparatiewerk er eventueel verricht moet worden voordat je begint met schilderen. Controleer meteen ook de dakgoten, de regenpijpen en het dak, zodat alles aan het huis op orde is. Begin daarna met het weghalen van de oude verflaag. Maak de gevel vervolgens grondig schoon, zodat het mooi en glad is voordat je gaat schilderen. Dek de ramen, de planten en de grond af met kranten en karton voordat je gaat schilderen.

Kies de juiste hulpmiddelen

De juiste hulpmiddelen en tools zijn heel belangrijk in het proces. Met degelijke borstels, een goede ladder en praktische kleding wordt het klusje een stuk makkelijker. Zorg ervoor dat je kwasten van hoge kwaliteit gebruikt: dit maakt dat het werk veel soepeler zal verlopen. Synthetische kwasten kunnen worden gebruikt voor verf op waterbasis, terwijl kwasten van varkenshaar het beste zijn voor olieverf. Kies kwasten met lange haren, omdat deze meer verf absorberen en ook beter verspreiden. Een slimme tip is om de verf met rollers op het huis aan te brengen, en vervolgens met een kwast glad te strijken. Zo krijg je meer gelijkmatige lagen, en gaat het schilderen sneller.